Ce se ascunde în culisele unui spectacol de operă și balet

Dacă te-ai întrebat ce stă în spatele spectacolelor de balet, răspunsul este greu de explicat. Deoarece nu include doar partea tehnică, repetițiile, competiția, etc, dar mai este ceva- despre care foarte puțini artiști vorbesc.

Ce se ascunde în culisele unor prezentări fenomenale știu doar artiștii, astfel ne-am propus să analizăm mărturiile acestora și să descoperim care sunt tendințele în lumea celei mai frumoase forme de artă- baletul! Orice performanță nu este doar o muncă fizică colosală, ci și o încărcătură emoțională puternică.

Nicolae Cevcelov, solistul pricioal al Teatrului Academic de Stat de Balet clasic din Rusia, declară ce se ascunde în spatele șcenei. ”Bineînțeles, un spectacol, fie că este un actor, fie că este un spectacol clasic, necesită o anumită atitudine interioară.

Școala nu te învață asta, ea te învață doar tehnicile pe care să le faci- restul vine de la tine. Eu am fost forțat nu numai să realizez tehnica, ci și să trăiesc imaginea pe scenă. Și, desigur, când piesa se termină și cortina cade, totul în interior fierbe, fierbe și, după sosirea acasă, durează două sau trei ore, sau chiar mai mult, să mă recuperez.”

Artistul a recunoscut că publicul este mai important decât critica teatrală. El exprimă cu durere cât este de dificil să te pregătești un an întreg pentru câteva ore de spectacol și cât este de important ca totul să fie perfect, pentru că a doua șansă nu există. Indiferent ce se întâmplă în spatele scenei, spectacolul trebuie să fie excepțional.

Tendințele actuale sunt altele și în balet. Este pus mai mult accentul pe tehnologie, pe simulare, înșelare a publicului, încât teatrul adevărat de operă și balet se transformă în spectacol televizat. Faptul că tendințele occidentale pătrund în baletul nostru în ceea ce privește tehnologia la scară mică este bună, dar și dăunătoare pentru amploarea, beatitudinea și splendoarea baletului nostru, declară Nicolae.

You Might Also Like