25 sfaturi de aur ale managementul timpului de la oamenii super productivi

Stil de lucru

 1. Oricât de productiv ai fi, nu vei realiza tot ce îți propui. Și asta este OK.
 2. Nu gestiona timp, gestionează acțiuni. Concentrează-te pe gestionarea a ceea ce ai de făcut și cum să o faci mai eficient. Nu pe programarea timpului de lucru.
 3. Înainte de a te organiza, simplifică și elimină. Tehnicile de organizare pot ajuta extraordinar, însă vor fi mereu limitate de obiceiurile proaste pe care le menții. Întâi vezi ce ai de eliminat, ce poți simplifica legat de modul în care îți folosești timpul. Aplică noțiunile de minimalism la modul în care te organizezi.
 4. NU”: Cuvântul din numai două litere care îți va salva ziua. Învață să spui nu. Nu mai spune da fiecărei solicitări pe care o primești.
 5. Ordinea pe biroul de lucru inspiră ordine și claritate în minte.
 6. Evoluția de până acum sau cât mai ai de realizat?  Te poți concentra pe ceea ce ai făcut până acum sau pe cît mai ai până la idealul pe care îl dorești. Prima te va umple de energie și satisfacție, a doua te va face să te gândești cât de departe ești și cât mai ai de lucru. Ce alegi?
 7. Multi tasking înseamnă lipsa de eficiență, pe termen lung. Evită-l sau elimină-l complet.
 8. Lucrează în secvențe de timp dedicate lucrului concentrat și urmate apoi de perioade de relaxare. Poți folosi tehnica Pomodoro a lui Francesco Cirillo, sau sistemul 60-60-30 al lui Peter Drucker.
 9. Dacă te ține prea mult de vorbă, strânge-i mâna, mulțumește-i că a venit și spune-i că păstrați legătura. Ca să fii sigur că pleacă, îl și conduci la ușă. Amabil și asertiv.
 10. Creierul nu este destinat memorării, ci rezolvării problemelor și creativității. Scrie totul pe hârtie, nu ține minte date.
 11. Deleagă sarcinile la care nu te pricepi. Fiverr poate fi un instrument extrem de util și la prețuri mai mult decât rezonabile. Vei găsi acolo oameni care o să-ți facă un logo, o să-ți repare problemele la site, îți vor face research pentru raport ș.a.
 12. Lucrează la nivelul tău personal de energie, cel puțin la fel de mult cât lucrezi la managementul timpului. Cu cât ai un mai bun nivel de energie, cu atât devii mai productiv. Îți recomand cartea “Fii în formă” de Tony Schwartz.
 13. Începe ziua scriind o listă de sarcini. Sau scriind în agendă sarcinile zilei. Eu unul prefer listele de sarcini, ambele variante sunt însă bune. Ideea este că primul lucru pe care îl faci de dimineață (sau în seara precendetă) să fie definirea sarcinilor zilei. Pe baza planului săptămânal și a celui lunar. Care trebuie să vină automat din planul anual.
 14. Stabilește obiective ambițioase și în același timp realiste. Nu te rezuma să alegi “ceva” ușor de făcut. Visează, îndrăznește la mai mult! Dar ai grijă să fie și tangibile în același timp.

  Obiceiuri

  time-management

 15. Nu aștepta condițiile speciale necesare pentru a începe. Fă un plan, dă-i drumul și îmbunătățește din mers proiectul.
 16. Și stai concentrat pe primul pas. Începe cu prima etapă, apoi a doua ș.a.m.d. Nu te gândi mereu cât de mult mai ai de făcut până la obiectivul final. Îți amintești de alternarea între o lupă mai mare și una mai mică, despre care vorbeam mai sus? Acum rămâi la nivelul de detalii al primului pas. Pașii mici duc spre rezultate mari.
 17. Eșecurile duc spre cele mai mari succese. Dacă înveți din ele și nu le mai repeți, evident. Cu cât știi mai exact ce dorești, cu atât mai probabil să reușești.
 18. Doar un singur lucru poate avea concentrarea ta maximă la un moment dat. Când ai ceva important de făcut stai concentrat doar pe acel lucru.
 19. Unii oameni te ridică. Alții te trag în jos. Alege-l pe primul. Renunță la cel de-al doilea.
 20. Lucrează zilnic – chiar și numai puțin – la obiectivele mari. Mai bine să lucrezi câteva minute în fiecare zi, decât câteva ore uneori.
 21. Dezvoltă-ți rutine personale eficiente. Observă pe alții cum fac ceva anume în mod eficient și folosește aceeași procedură. Modelează comportamentul lor și fă-l parte din tine.
 22. Include 20-30 de minute de somn la amiază pentru a fi plin de energie și în a doua parte a zilei. Dacă e posibil. Am avut o perioadă de aproape doi ani când făceam asta zi de zi. A fost cea mai productivă perioadă din viața mea.
 23. Începe cu cele mai dificile sarcini. În prima parte a zilei, când ai cel mai înalt nivel de energie.
 24. Nu ești rezultatele tale. Pozitive sau negative, tu nu ești rezultatele tale. Nici obiectivele tale. Ele sunt o parte din tine. Doar o parte. Indiferent că ești pe val sau sub val, ține că tu ești mult mai mult decât atât.
 25. Definește o limită maximă pentru durata ședințelor. Îți recomand, de altfel, sa eviți ședințele. Dacă poți elimină-le și înlocuiește-le cu alte modalități de comunicare: email sau fișiere folosite împreună online. Poți folosi gratuit platforme precum JottaCloud sau Dropbox – pentru a avea acces la ele îți deschizi cont, apoi confirmi în emailul primit de la ei prin click pe linkul din acel email, instalezi aplicația lor și le poți utiliza. Sau instrumente de colaborare online cum ar fi Basecamp ori Google Groups.
 26. Când îți cunoști angajamentele personale ai șanse mai mari să accepți doar altele bune. Pentru asta revizuiește-ți periodic angajamentele personale.

You Might Also Like