Cum să citeşti corect limbajul corpului în aproape orice situaţie (10 Tehnici)

Despre importanța limbajului non-verbal știe toată lumea. Prin gesturi, ţinută, poziţie a trupului şi prin distanţa menţinută se realizează o cantitate mai mare de comunicări interumane, decât pe orice altă cale. Scopul acestui articol este de a-l face pe cititor mai conştient de propriile sale gesturi şi semnale non-verbale şi de a demonstra cum oamenii comunică între ei cu ajutorul acestui factor de mediere.

ce indică semnele non-verbale; limbajul fecial

Majoritatea cercetătorilor sunt în general de acord cu constatarea potrivit căreia comunicarea verbală este utilizată cu precădere pentru transmiterea informaţiilor, în timp ce canalul non-verbal este folosit pentru exprimarea atitudinii interpersonale, iar, în anumite cazuri, pentru a înlocui mesajele verbale. De exemplu, o femeie poate arunca o privire „ucigaşă” unui bărbat, comunicând în felul acesta un mesaj cât se poate de clar, fără a deschide gura. Femeile au abilitatea înnăscută de a colecţiona si descifra semnalele nonverbale şi de a observa cu un ochi atent detaliile.

Majoritatea gesturilor de bază ale comunicării sunt aceleaşi în întreaga lume. Când oamenii sunt fericiţi, zâmbesc; când sunt trişti sau supăraţi, se încruntă sau devin posaci. Dar sunt unele semne pe care le destingem mai greu, să descoperim împreună semnificația lor.

1.Ochii

limbajul trupului, ochii, semnele non-verbale

Ochii sunt numiți ”ferestrele sufletului”, deoarece sunt capabili să dezvăluie multe despre ceea ce simțim. La evaluarea limbajului corpului, acordați atenție următoarelor semnale oculare:

 • Privirea–  Când o persoană privește direct în ochii în timpul unei conversații, indică faptul că este interesat și acordă atenție. Cu toate acestea, contactul prelungit cu ochii poate fi simțit ca o amenințare.
 • Cât de des clipește– dacă clipirea este fireacă, naturală, atunci este o stare calmă, iar dacă pupila este dilatată, atunci indică o stare visătoare. Dacă clipirile sunt dese, atunci este o stare de disconfort.

Atunci când cineva este excitat, pupilele sale se pot dilata până la de patru ori faţă de mărimea normală. Dimpotrivă, o stare negativă, de supărare, provoacă o contractare a pupilelor „ochi de șarpe”.

2.Buzele

semne, limbajul trupului, ce înseamnă buzele închise, cum să descoperim psihologic intențiile onului după buze

 • Buzele încordate– Strângerea buzelor ar putea fi un indiciu de dezorientare, dezaprobare sau neîncredere.
 • Lipirea buzelor–  Oamenii își mușcă uneori buzele când sunt îngrijorați, anxios sau stresați.
 • Acoperirea buzelor cu mâna– Când oamenii vor să ascundă o reacție emoțională, ar putea acoperi gurile pentru a evita zâmbetul sau uimirea.
 • Gradul de apertură- dacă buzele sunt ușor întredeschise este un indicator al acceptării, o fericire, stare de aprobare și ascultare/ încuviințare.

Allan Peace susține că ”când cel întrebat îşi încrucişează gleznele, mental el îşi muşcă buzele. Gestul înseamnă reprimarea unei atitudini negative, a unei senzaţii negative  a nervozităţii sau fricii. Iar gura întredeschisă și buzele umezite sunt un gest senzual, provocator.

3.Brațele și picioarele

ce înseamnă brațele și picioarele în limbajul trupului

Brațele și picioarele pot fi, de asemenea, utile în transmiterea informațiilor non-verbale. 

 • Brațele încrucișate– ar putea indica faptul că o persoană se simte defensivă, auto-protectoare sau închisă.
 • Brațele pe șolduri– poate fi o indicație că o persoană este pregătită și controlată, sau poate fi, de asemenea, un semn de agresivitate.
 • Strângerea mâinilor la spate–  ar putea indica faptul că o persoană se simte plictisită, neliniștită sau chiar supărată.
 • Mișcarea degetelor rapidă– poate fi un semn că o persoană este plictisită, nerăbdătoare sau frustrată.
 • Picioarele încrucișate- pot indica faptul că o persoană se simte închisă sau are nevoie de intimitate.

Frecarea palmelor este modul non-verbal prin care oamenii îşi fac publice aşteptările lor pozitive. Încleştarea mâinilor este un gest care reflecta o atitudine de frustrare sau de ostilitate, care semnalizează că cel în cauză îşi reprimă o atitudine negativă. Se pare că există o anumită corelaţie şi între nivelul la care mâna este ridicată şi gradul de dispoziţie negată a individului: te înţelegi mai greu cu unul care ţine mâinile încleştate într-o poziţie ridicată. Mâinile încleștate în jos indică un ascultător fidel.

Alte exemple interesante:

limbajul trupului

Este interesant de observat că o dată cu creşterea supărării omului, mâna sa dusă la spate ajunge tot mai sus. Cu mâinile înfipte în buzunarele vestei şi degetele mari în afară. Degetele mari, care
etalează superioritatea, devin foarte evidente atunci când individul emite un mesaj verbal cu sens contrar. Braţele şi picioarele sale sunt strâns împletite (poziţie defensivă), capul lăsat în jos (atitudine ostilă) semnalează că nu acceptă cele auzite.

You Might Also Like