Freud dezvăluie cauză psihologică a uitării numelor proprii

Fiecare om uită ceva, se întâmplă să nu ai deloc memorie la nume proprii, sau la titluri, la cifre, etc. Dar de ce se întâmplă asta? Sigmund Freud în articolul ”Despre mecanismul psihic al tendinței de uitare” a descris foarte concins și cu exemple relevante de ce oamenii uită numele proprii. El a analizat psihologic acest moment atât de des întâlnit.

ssigmund freud, de ce oamenii uită numele proprii, care este explicația psihologică

Mulți nici nu acordă atenție acestui nimic, dar explicația depășește cu mult așteptările. Motivile pe care le invocă oamenii sunt foarte plauzibile, dar ceea ce psihologul a descoperit este de ordin mult mai general.

Ceea ce m-a determinat să mă ocup mai îndeaproape de fenomenul uitării pasagere a numelor proprii, a fost observarea anumitor detalii care uneori lipsesc, dar care sunt foarte importante. Acestea sunt cazurile în care este vorba nu numai de uitare, ci de false amintiri. Sigmund Freud

Acela care încearcă să-și aminteasca un nume care îi scapă, regăsește în conștiința sa alte nume, nume de substituție, pe care de îndată le recunoaște ca fiind incorecte, însă care nu încetează de a i se perinda în minte. S-ar zice că procesul care trebuie să ducă la reproducerea numelui căutat a suferit 0 deplasare. Motivul uitării numelui nu este o particularitate a numelui în sine, deci nu uităm pentru că numele este dificil.

Uneori, contextul în care facem cunoștință cu o persoană, evenimentele ce sunt atașate de ea ne obligă să împiedicăm pătrunderea în memorie și conștiință a numelor. Dacă refuzi să fii în contact cu acel om, sau ai o emoție negativă față de el, de exemplu, nu vei ține minte niciodată numele copiilor lui. În general, uitarea numelor proprii este strâns legată de refuz! Fie pui bariere personale în propria viață, fie refuzi ajutorul celorlalți, fie nu accepți fluxul exterior să îți inunde existența.

În rezumat, condițiile necesare spre a se produce uitarea unui nume însoțită de falsa recunoaștere sunt următoarele: 1) 0 anumită tendință de uitare a acestui nume; 2) un proces de refulare care să aibă loc
cel puțin mai înainte; 3) posibilitatea stabilirii unei asociații exterioare între numele respectiv și elementul refulat.

You Might Also Like