Triumful și tragedia lui Robert Oppenheimer „părinte al bombei atomice”

Nu sunt cel mai simplu om, dar în comparație cu Oppenheimer sunt neînsemnat. Isidore Isaac Rabi

Robert Oppenheimer a fost una dintre figurile centrale ale secolului al XX-lea, complexitatea căruia a absorbit contradicțiile politice și etice ale țării. El este tatăl bombei atomice, dar și adversarul înverșunat al politicii nucleare americane. Cu titlul de unul dintre cei mai proeminenți fizicieni ai timpului său, sa studiat misticismul vechilor cărți indiene. Un comunist, un călător și un patriot american, un om foarte spiritual, totuși, care era gata să-și trădeze prietenii pentru a se apăra.

S-a născut într-o familie de evrei bogați și educați. În copilărie a fost un geniu, a terminat clasele a treia și a patra într-un singur an, și a sărit peste jumătate din clasa a VIII-a. A intrat la Harvard College și s-a specializat în chimie. În primul său an, i s-a acordat statut de absolvent în fizică pe baza studiului independent, ceea ce a însemnat că nu mai era obligat să urmeze cursurile de bază, și se putea înscrie în schimb la cele avansate. A finisat studiile cu diploma de onoare. A obținut doctoratul la vârsta de 23 de ani. 

Foarte multe biografii îl dezvăluie pe omul de știință, dar de asemenea, dezvăluie caracterul său controversat și o soartă foarte interesantă. El a fost unul dintre cei mai străluciți fizicieni tineri din Statele Unite, care au emis ipoteza antimateriei și ”găurilor negre” mult mai devreme decât existența lor, fiind dovedită prin experimente.

n 1939, Oppenheimer a condus un grup de oameni de știință care lucrau la crearea unei bombe nucleare, proiectul fiind numit ”Manhattan”. Bomba dezvoltată ca urmare a activităților oamenilor de știință nu a fost folosită împotriva Germaniei, așa cum era planificată, ci împotriva Japoniei. Întreaga lume a fost șocată de atentatele de la Hiroshima și Nagasaki.

geniul Robert Oppenheimer,

În 1960, împreună cu Albert Einstein și alți oameni de știință proeminenți, Oppenheimer a creat Academia Mondială de Artă și Știință. În discursurile și articolele sale, el a subliniat în mod constant cât de dificilă este gestionarea puterii cunoașterii într-o lume în care libertate nu există, fiind din ce în ce mai limitată de relațiile politice.

Voi ce părere aveți, Robert Oppenheimer a fost geniu sau nu?

You Might Also Like