12 strategii de sporire a încrederii angajaților în echipa de conducere

Cercetările demonstrează ferm că nivelul de încredere reciprocă din cadrul organizațiilor este în strânsă legătură cu rezultatele financiare mai bune, deși nu este o lege general valabilă. Potrivit unui sondaj realizat de HCI, acestea influențează, în egală măsură, productivitatea, interacțiunea și menținerea angajaților la posturile de muncă pentru o perioadă mai îndelungată.

”Încrederea este o decizie pe care ne-o asumăm pentru a lăsa pe alții să ne afecteze și poate fi realizată doar prin interacțiunea, bazată pe această decizie”

Din aceste motive este foarte important ca liderul unei companii să posede abilitatea de comunicare eficientă, să dezvolte încredere în subalterii săi și să genereze o dinamică naturălă, productivă. Mai jos, vă prezentăm opinia celor 12 membri ai  Forbes Coaches Council referitoare la crearea unei strategii unice de dobândire a încrederii în echipa de conducere.

1.Formulați un concept clar despre ce înseamnă încrederea în compania voastră și discutați despre el 

Toate companiile de succes au nevoie de o filosofie internă, o serie de reguli, pe care le respectă și angajații și conducerea, deopotrivă. Cheia succesului rezidă în colaborarea eficientă și armonia din interiorul acestora. Întreprinderile aspiră să evite criza, drama și neproductivitatea. Încrederea este un factor propulsiv și de bază pentru ca totul să meargă bine. Sunt chestii care nu se negoziază, ci doar se execută. Stabiliți clar ce valori generați, discutați-le și implimentați-le.

2.Liderul este exemplul fidel al companiei

Întreprinderile mari au riscul sporit de a generara neîncredere, atunci când se i-au dezicii importante, se adoptă standarte sau strategii de promovare și ele nu se realizează. Atunci când politica de conducere nu satisface nevoile proprii și ale angajaților se creează un dezechilibru relațional. Este indicat ca aceleași standarte să fie valabile pentru toți, de asemenea, este necesară crearea feedback-urilor periodice din partea liderilor.  Julie Kantor, PhDJP Kantor Consulting 

3.Focusați-vă pe relațiile de încredere

Rezultatul încrederii este influența, dar pentru a dobândi influența este nevoie de relaționări. Pentru a cultiva încrederea la un nivel mai profund, trebuie să construiți relații durabile. Liderul, pe lângă, obligațiunile de bază și cele legate de muncă, trebuie să ofere multă apreciere angajaților, să încurajeze, să creeze o relație familiară. Încrederea în conducere vine din relaționări, nu din politica de conducere.

4.Consecutivitate între promisiune și rezultat

O strategie pentru a crea mai multă încredere în leadership este să vă asigurați că toți liderii fac ceea ce spun că vor face. Adică este o consecutivitate între promisiune și rezultat. Liderul trebuie să respecte valorile de bază ale companiei și să demonstreze cum să fie cel mai bun angajat cu putință. Încrederea se dobândește treptat, prin puterea exemplului.

5.Cheia încrederii este vizibilitatea și transparența

Fiece întreprindere are un reprezentant de bază- fața acesteia. Astăzi, conceptul de vizibilitate este implimentat în toate domeniile, deaceea pentru a construi încredere în sistemul de conducere este necesar ca clienții să cunoască oamenii adevărați din cadrul companiei. Acest lucru se poate realiza ușor, prin intermediul rețelelor de socializare, întâlnirilor reale, conferințelor etc.

6.Fiți autoironici

Un lider, pentru a dobândi încrederea subalternilor, pe lângă transparență, mai are nevoie de vulnerabilitate. Nimeni nu se poate închina în fața unui idol, deși poate avea calități desăvârșite și profesionalism. Un lider trebuie să fie autoironic, sincer și deschis, să recunoască propriile eșecuri. Acest lucru crează loialitate și încredere.

7.Utilizați aplicațiile moderne pentru transparență

Sunt multe aplicații ce permit angajaților să fie anonimi în timp ce adresează întrebări, oferă feedback și evaluează compania, răspunzând la întrebări specifice. Angajații se simt în siguranță și sporește gradul de încredere. Tehnologiile moderne vă pot veni în ajutor, iar angajații pot deveni mai fericiți și satisfăcuți.

Un program de mentorat structurat și reciproc poate sparge bariera ierarhiei. Un program de mentorat este soluția ideală pentru întraga echipă, unde accentul este pus pe colaborare, generarea inovațiilor și a ideilor strategice reușite. Cunoștințele se absorv mai ușor, atunci când sunt puse în practică sau pe metoda experimentală. Programele de mentorat asigură transferul de cunoștințe și construirea încrederii durabile. 

9.Consecutivitate între discurs și acțiuni

Un lider ce dorește apreciere și încredere, trebuie să fie foarte consecvent în ceea ce promite și ceea ce face/ întreprinde. Este un concept pe cât de simplu, pe atât de greu de realizat. O echipă de conducere trebuie să fie deschisă și sinceră, chiar dacă apar multe probleme.

10.Viziunea clară, conexiunea, inițiativa și comunicarea construiesc încrederea în leadership

Oamenii doresc să se simtă conectați personal cu o viziune, inclusiv prin încrederea în conducerea care a stabilit această viziune. Acest lucru poate fi mai dificil în organizațiile mai mari, totuși, este posibil. Cel mai important este o viziune clară, ușor memorabilă, conexiunea reciprocă și comunicarea permanentă.

11.Îmbrățișați transparența

În măsura în care acest lucru este posibil, liderii în marile organizații pot dobândi mai multă încredere, fiind transparenți și cinstiți cu angajații lor. În general, cu cât este mai mare transparența și autenticitatea, cu atât este mai mare încrederea în echipa de conducere.

12.Stabiliți prioritățile prin modelul targhetat TGT  

Este o lege: dacă prioritățile se schimbă rapid de la un proiect la altul fără a fi urmate, acesta este un semn al neeficienței și lipsei de rezultat. Realizați planificarea strategică înainte de fiecare sezon cu echipa voastră, analizați câștigurile și riscurile. Apoi, executați planul. Încrederea echipei în leadership crește atunci când este angajată pentru a crește veniturile și a progresa.

 

You Might Also Like