Arta de a avea întotdeauna dreptate: Secretul înțelept al lui Socrate pentru a convinge ușor

Secretul lui Socrate

Socrate a fost unul dintre cei mai mari filosofi ai lumii, el a schimbat complet cursul gândirii umane. Metoda lui este disponibilă și astăzi, peste aproape 2400 de ani. Întreaga lui tehnică se baza pe adresarea unor întrebări la care nu putea obține decât răspunsuri afirmative. Punea întrebări până când, spre final, aproape inconștient, intorlocutorul accepta părerea lui.

Celor mai mulți oameni…le lipsește subtila abilitate de a pătrunde în citadele credințelor altuia braț la braț cu posesorul respectivelor convingeri. Dale Carnegie

Socrate avea o schemă simplă, când începea o conversație punea mereu în prim-plan lucrurile asupra cărora era de acord. Pornea prin a accentua- și accentua tot discursul- punctele asupra cărora se înțelegea cu interlocutorul său. De la bun început făcea ca interlocutorul să răspundă cu ”da”. Un alt secret este evitarea cât mai mult posibilă ca persoana interogată să răspundă ”nu”.

cum-să-ai-mereu-dreptate-metoda-lui-socrate

Un răspuns negativ, conform profesorului Overstreet este un obstacol greu de depășit.

Când ai pronunțat primul nu, tot orgoliul personal îți cere să rămâi ferm pe poziție. S-ar putea ca mai apoi să realizezi că nu ai dreptate, dar din simplu motiv că deja ai spus ”nu” nu te lasă să faci cale întoarsă. Aceasta este regula umană a egocentrismului și orgoliului. De aici rezidă importanța capitală a dobândirii, de la bun început, a consimțământului cuiva.

Un orator formidabil își construiește astfel discursul, încât să obțină de la bun început mai multe replici afirmative. Astfel se declanșează procesul psihologic al aprobării ulterioare. E ca mingea de biliard, împinsă în direcția bună, e nevoie de mult efort pentru a o devia. 

Când cineva rostește ”DA” nu este doar o combinație de sunete, ci organismul -glandele, nervii, mușchii- se încordează într-o atitudine cooperantă, de acceptare și înaintare.

Rostirea cât mai frecventă a cuvintelor afirmative pot conduce la succesul persuasiunii și convingerii.

Mulți oameni se simt importanți doar atunci când se contrazic cu alții. Pentru clienții dificili sau partenerii personali, stabiliți din start o listă de întrebări corect formulate și individuale, la care sunteți convinși că vor avea un răspuns afirmativ.

Formula de succes care funcționează mereu:

Începe fraza cu ”sunt cu totul de-acord” evită ”dar” înlocuindu-l cu ”și”; adresează întrebări, fără a comenta răspunsul sau a contrazice.

Chinezii au un proverb ce adună întreaga înțelepciune a bătrânului Orient:

”Cel ce merge încet ajunge departe”.

You Might Also Like

  • Schopenhauer- filosoful pesimist dezvăluie ce înseamnă înțelepciuneaDivers Media 16.02.2019 at 19:28

    […] în aceeași ordine de idei, Schopenhauer susține că lumea în care trăiește fiecare, atârnă mai întâi de modul lui personal de a o vedea, de aici și deosebirile majore în […]