Filosofia lui Kant: Omul trebuie să fie disciplinat, pentru că el este din natură crud și sălbatic

Filosofia lui Kant este una dintre cele mai recunoscute la nivel internațional.

Disciplina fără libertate este tiranie. Libertatea fără disciplină este haos.

Dar cum să împăcăm cele două dimensiuni opuse în același om? În acest articol vom încerca împreună să înțelegem de ce omul are nevoie de disciplină și cum să învețe să se bucure de ea. Vom analiza mai multe perspective, atât cea filizofică, cât și cea socială, psihologică.
de ce omul are nevoie de disciplină. imanuel kant

Immanuel Kant a fost, vei spune tu, cel mai plictisitor om de pe Planetă!

Timp de 40 de ani s-a trezit în fiecare dimineață la ora 5.00, uneori și mai devreme, și a scris exact 3 ore. După micul dejun, avea ore de curs la universitate, unde preda alte 4-5 ore.
După masă avea obiceiul să se plimbe mult prin parc, făcând ordine în gânduri. Se întorcea acasă în fiecare zi exact la aceeași oră. Nu a părăsit niciodată orașul. În ciuda faptului că marea era la o oră distanță, nu a văzut-o niciodată. 

Dar Kant a fost unul dintre cei mai importanți și mai influenți gânditori din istoria modernă.

El a făcut mai mult pentru a conduce lumea din apartamentul său de o cameră în Prusia, decât majoritatea regilor și armatelor făcuse vreodată înainte și după el. Dacă trăiești într-o societate democratică care protejează drepturile individuale, trebuie să-l mulțumești Kant pentru asta. 
El a fost primul care a imaginat vreodată un organism de guvernare global care ar putea garanta pacea în toată lumea. El a venit cu ideea că animalele ar putea avea drepturi, a inventat filosofia esteticii și a frumuseții și a rezolvat o dezbatere filosofică de 200 de ani în câteva sute de pagini.

Serios, despre asta vrei să vorbim, omule? Mai bine mă amuz la un serial! Dar, fii atent încă puțin. 

Ce poți extrage tu din toată această filozofie grea și plictisitoare și cel mai prețios dar pe care Kant l-a creat pentru tine: este diciplina.
Kant spunea că: Omul trebuie să fie disciplinat, pentru că el este prin natura crud și sălbatic.
Filozofia noastră morală determină valorile noastre – ceea ce ne pasă și ce nu ne pasă – iar valorile noastre determină deciziile, acțiunile și credințele noastre. Prin urmare, filosofia morală se aplică tuturor lucrurilor din viața noastră.
de ce omul are nevoie de disciplină. imanuel kant
De asemenea, Kant susținea că libertatea umană este atunci când acționezi nu din instict (animal), dar din rațiune pură. Deci, doar dezvoltarea zi de zi te poate aduce la condiția de om, la cunoașterea adevăratelor tale scopuri. Auto-guvernarea este atunci când omul știe exact ce dorește, care sunt prioritățile lui în viață și disciplinat, merge spre atinge acele obiective.
Deci, în viziunea lui Kant, libertatea democratică nu este reală, dar în realitate este doar înrobirea de sine cu dorințele tale.
Mulțumesc că ne susții!

You Might Also Like

  • Ce înseamnă frumos, bun și agreabil? Cum ni se creează o părere despre aceste senzații (critica facultății de judecare- Kant) - Divers MediaDivers Media 04.02.2019 at 15:07

    […] Kant a fost unul dintre cei mai importanți și mai influenți gânditori din istoria modernă.  […]

  • Ce înseamnă frumos, bun și agreabil? Cum ni se creează părerea despre lucruri (critica facultății de judecare- Kant) - Divers MediaDivers Media 04.02.2019 at 15:08

    […] Kant a fost unul dintre cei mai importanți și mai influenți gânditori din istoria modernă.  […]