Imaginea de sine ne afectează viața: ”dacă eu mă văd pe mine de nota 5, probabil că și pe tine te voi vedea de nota 5”

Imaginea de sine contează foarte mult. Oamenii care au o bună imagine de sine sunt mai încrezători în ei înșiși și sunt mai capabili de a se dezvolta, de a învăța lucruri noi și de a-și atinge obiectivele.

Cum ne afectează viața imaginea de sine?

Să spunem că pe o scară de la 1 la 10, ai o imagine de sine mediocră, de exemplu, 5. Dacă te vezi de nota 5, oamenii care devin prietenii tăi vor fi și ei de nota 5. Nu vei merge după cei de nota 8, 9 sau 10, pentru că nu te simți la nivelul lor, pentru că îi vezi mereu mai buni ca tine și îi eviți.

Cu alte cuvinte, imaginea de sine determină prietenii pe care îi ai. Mai mult, imaginea de sine determină partenerul de viață pe care-l alegi, determină mediul pe care-l alegi pentru a te dezvolta ca personalitate.

imaginea de sine cum ne afecteaza viața

 

Orice este legat de comportamentul tău nu se bazează pe cum îi vezi tu pe alții, nu cum vezi locul de muncă, nu cum vezi școala, prietenii sau profesorii, ci se bazează doar pe cum te vezi pe tine însuți. 

Eu nu te văd pe tine așa cum ești tu, ci așa cum sunt eu. John Maxwell

Această lege funcționează cam așa: ”dacă eu mă văd pe mine de nota 5, probabil că și pe tine te voi vedea de nota 5”. Pentru că atunci când ai ceva dificil în fața ta de făcut și ai o imagine de sine mediocră, nu vei accepta niciodată provocarea. De ce? Pentru că nu te vezi niciodată în stare să realizezi ceva care merită sau e dificil.

Cum să ne învățăm copii să aibă o imagine bună de sine?

Pentru că imaginea de sine se formează în copilărie și este foarte greu să o schimbi pe parcursul vieții, este foarte important să formezi o imagine bună de sine a copiilor încă de mici. Cum se realizează acest lucru?

În primul rând, trebuie să le oferim șansa să fie autentici, trebuie să le permitem copiilor să acumuleze victorii în palmares. Găsește rapid punctele lor forte și apoi pune-i să facă acele lucruri și lasă-i să obțină niște victorii în domeniile în care sunt talentați. Numai așa le poți clădi o imagine bună de sine.  

imaginea de sine cum ne afecteaza viața

 

Poți să fii pozitiv cu copilul tău, dar dacă nu are rezultate pozitive și nu aculumează niște victorii, vor crede ceea ce le spui, nu ceea ce au experimentat, așa că imaginea de sine nu va fi solidă și completă.

Un lucru foarte important este oglinda socială.

Dacă imaginea pe care o avem despre noi înșine provine din oglinda socială- din paradigma socială curentă sau din opiniile, percepțiile sau paradigmele personale ale celor care ne înconjoară, atunci…

…viziunea despre noi seamănă cu reflecția distorsionată dintr-o sală de oglinzi. Deci, evită aceast lucru, construiește propria imagine de sine, bazată pe experiențele tale personale, nu pe viziunea altora!

Mulțumesc că distribui!

You Might Also Like