Răspunsul lui Henry Ford care a șocat toată sala de judecată despre educație și inteligență

Există o veche accepție greșită a sensului cuvântului ”a educa”. El își are rădăcinile în latinescul educo, iar acesta înseamnă a se dezvolta din interior, a extrage, a elabora, a crește prin exercițiu.

O persoană poate ajunge o enciclopedia ambulantă fără să posede putere. Forța vine din cunoașterea organizată, ea ”provine” din ea, prin practică și folosire. Henry Ford este un exemplu elocvent în acest sens.

Henry Ford avea o educație elementară redusă, dar chiar și-așa a fost unul dintre cei mai ”educați” oameni din lume. Părea că a dobândit o anume abilitate de a combina legile naturii și ale economiei, fără a mai pune la socoteală mințile oamenilor, fapt care îi permite să obțină orice lucru de natură materială pe care și-l dorea.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ford a dat în judecată ziarul Chicago Tribune, acuzându-l de afirmații calomnioase la adresa lui. Printre altele, ziarul suținea că Ford este un ”ignorant”, un pacifist incult. Când litigiul a ajuns în istanță, avocații ziarului au încercat să dovedească, ignorându-l pe Ford însuși, că afirmațiile lor erau adevărate. Având în vedere acest context, i s-au adresat întrebări de cultură generală din diferite domenii, în sala de judecată.

Una din întrebări a fost ”Câți soldați a trimis Marea Britanie pentru a înăbuși revoluția coliniilor din 1776?” Cu un zâmbet cinic, Ford a răspuns cu nonșalanță:

”Nu știu cât de mulți, dar am auzit că au plecat mai mulți decât s-au întors”.

Răspunsul a stârnit hohote de râs din partea executorilor judecătorești, a juriului, a spectatorilor din public și chiar din partea avocatului frustrat care pusese întrebarea.

Acest stil de ignorare a continuat pentru încă o oră și ceva, Ford rămânând calm în tot acest timp. Până la urmă însă, le-a permis avocașilor atotștiutori să îl întoarcă pe toate părțile, plictisindu-l. La un moment dat, Ford a zis:

”Dacă într-adevăr aș vrea să răspund la toate întrebările astea stupide pe care mi le puneți, permiteți-mi să vă aduc aminte că deasupra biroului meu am un rând de butoane. Dacă apăs butonul potrivit, pot chema orice număr de persoane doresc, care ar putea să-mi dea răspunsul corect la toate întrebările pe care mi le-ați adresat și la altele pe care nici nu sunteți inteligenți să le formulați și la care nici nu știți să răspundeți. Prin urmare, vreți să-mi spuneți de ce-ar trebui să mă obosesc să-mi bat capul cu o grămadă de detalii inutile pentru a răspunde la toate întrebările stupide, când am la dispoziție oameni competenți care îmi pot furniza orice informație doresc, atunci când îi chem?”

Răspunsul lui Ford i-a lăsat pe toți fără cuvinte, deoarece rezultatele de viață ale lui erau de 1 milion de ori mai mari, decât ale celor prezenți în sala de judecată.

Adevărata educație înseamnă dezvoltarea minții, și nu doar acumularea și clasificarea cunoștinșelor. 

Probabil că Ford nu era școlit, nu putea intra într-un laborator de chimie și separa apa în atomii ei de hidrogen și oxigen, însă a știut să se înconjoare cu chimiști care ar fi putut face asta în locul lui.

Educația constă în a face practic lucrurile, nu doar în a le CUNOAȘTE. 

You Might Also Like