Sindromul vieții amânate: descoperă de ce ”de luni o să fac totul” nu funcționează

Psihologii au determinat 3 categorii majore de oameni: care trăiesc mereu în viitor- sindromul vieții viitoare; cei care trăiesc în prezent- zona de confort maximă și nu doresc schimbări; cei care trăiesc în trecut, cu regrete- sindromul vieții pierdute.

Mentalitatea trecutului nu este bună la nimic, decât să faci unele analize, schimbări de concepte și să te autoevaluezi, dar dacă petreci mai mult timp în trecut, decât în prezent poate deveni o mare problemă.

Mentalitatea prezentului este bună în anumite condiții, dar nu trebuie să exagerați. Este una să te bucuri de ce ai la moment, să apreciezi clipa și să savurezi viața din plin, dar este altceva să te agați numai de prezent, de zona de confort și să nu accepți schimbări în viața ta.

Mentaliatea viitorului: este stresul necontenit, teama de ce se va întâmpla, cum se va petrece etc. Între toate aceste 3 dimensiuni ale timpului există o linie subtilă, un mijloc de aur, cine îl găsește este fericit. Sociologii spun că astăzi pe lângă bolile acute ale modernității există și una mai nouă: sindromul vieții amânate. 

Ce este aceasta și cum se manifestă vom descoperi în acest articol.

Este imposibil să anticipăm viitorul, cu toții știm asta, dar mulți dintre noi încă încearcă să o facă într-un fel sau altul. Ne place să auzim predicții corecte, chiar dacă majoritatea sunt greșite. Noțiunea de viață ulterioară este futurismul în forma sa cea mai pură, cu mâine concepută nu ca un loc făcut mult mai bine, ci ca un univers alternativ cu propriile reguli.

Futurismul a dus mereu cu el un sentiment de mister, abilitatea de a cunoaște necunoscutul considerat limitat azi. De ce oamenii trăiesc în viitor?

De ce ei cred că de mâine o să înceapă să facă mulți bani, de luni o să meargă la sală, peste 5 ani o să fie mai fericiți? 

Este foarte bină să facem planuri, scopuri, să ne stabilim țeluri, să mergem treptat spre atingerea obiectivelor noastre.

Dar nu uitați, că un om ce tinde spre rezultate trebuie să integreze toate cele 3 tipuri de mentalitate: viitorului, prezentului și trecutului.

Nu vă opriți doar la regrete, doar la astăzi îmi este bine; sau mâine voi fi mai fericit. Fă tot ce poți astăzi pentru ca mâine să ai rezultatele dorite, viața este scurtă și acest mâine poate să nu mai ajungă la tine. Acum acționează!

You Might Also Like