10 curiozități despre mănuși despre care nu ai auzit niciodată

Mănușile se pot lăuda cu o utilitate evidentă, dar care este istoria apariției lor? De ce variază atât de multe modele, de la cele din piele, la mănușile brodate delicat sau împodobite cu pietre prețioase și ce semnidicații comportă aceste detalii? De-a lungul secolelor, mănușile au făcut parte din viața de zi cu zi și au devenit un simbol al seducției.

În timp ce grecii și romanii, practici din fire, purtau mănuși doar în grădină ca să își protejeze mâinile, după secolul al șaselea d.Hr. episcopii au început să le poarte în timpul slujbei, păstrând cărțile sfinte curate. Apoi această tendință s-a răspândit fulgerător, iar în Evul Mediu mănușa regelui a ajuns să servească drept împuternicit al suveranului, fie era un mesager de bună-credință, fie anunța un nou război. Regii francezi le dăruiau pe patul de moarte fiilor lor. 

Mănușile erau un simbol al onoarei. Lovirea unui cavaler medieval cu mănușa era o invitație la duel. Dar ca obiect al modei feminine, mănușile reprezentau un alt tip de loialitate. Un îndrăgostit din perioada medievală îi oferea mănuși iubitei în timpul ceremoniei de logădnă. În acele timpuri, regalitatea și aristocrația europeană strângeau și făceau schimb de mănuși într-o frenezie. Cei bogați le ofereau servitorilor mănuși cu bani înăuntru. În 1599, Filip al II al Spaniei i-a oferit miresei sale, arhiducesa Margareta, 200 de perechi de mănuși drept cadou de nuntă.

Existau multe obiceiuri legate de mănuși. Mănușile femeilor erau parfumate, brodate excesiv cu flori, flururi și păsări, ornate cu nasturi prețioși. În sec. al XVII erau la modă mănușile din piele moale de găină și din pielea vițeilor nenăscuți. Altele erau lucrate din piele de șobolani, șoarece, câine sau căprioare. Ele erau atât de valoroase, încât erau trecute în testament. Femeile bogate își schimbau mănușile de 5 ori pe zi, le păstrau când mâncau și când cântau la harpă. Un nobil înmănușsat, în schimb, nu se putea atinge de nimic valoros, iar când dădea mâna cu prietenii, eticheta cerea să fie scoase mănușile.

Astăzi, totul e mult mai simplu, nu purtăm mănuși, decât atunci când este foarte frig.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să distribui prietenilor. Lasă un răspuns în comentarii despre importanța mănușilor în viața ta.

You Might Also Like