4 lucruri pe care nimeni nu le spune despre istoria parfumului

Fără îndoială, de la Cleopatra încoace femeile puternice și-au croit și bătătorit calea printr-un ocean de parfum. ”Se spune că frumusețea ei nu era atât de izbitoare încât să fie incomparabilă sau orbitoare, dar simpla ei prezență era irezistibilă”, a scris Plutarh despre regina egipteană.

Cleopatra și-a sporit farmecele cu cyprinum– un ulei aromatic extras din flori de henna. În timpul domniei ei, parfumul făcea legea în Egipt. Sălile de banchet erau parfumate. Dulciurile erau parfumate. Băile erau parfumate. Străzile erau inundate de fum de tămâie, iar când a venit momentul să pornească la drum pentru a-l seduce pe Marcus Antonius, Cleopatra a ordonat parfumarea pânzelor corabiei.

parfum

Mai târziu, în timpul Renașterii italiene totul, inclusiv banii erau parfumați. Caterina de Medici, încă în 1550 a produs o esență de parfum din lămâiță, rozmarin, lavandă și bergamotă. Mai apoi, s-au produs mănuși parfumate și pudre parfumate, care au amețit curțile europene, fără excepție.

În Anglia secolului al șaisprezecelea și cărțile erau parfumate. Istoria o amintește pe amanta lui Ludovic al XV-lea, Madame de Pompadour, care, secole mai târziu, cheltuia jumătate de milion de franci pe an pentru parfumuri. Ludovic și el ordona ca apartamentele să fie parfumate diferit în fiecare zi. Deloc surprinzător, parfumul a fost interzis în Franța imediat după Revoluție, timp de 10 ani.

Totuși, primul magazin de parfumerie a fost deschis la Paris, în 1932 de scriitoarea Colette. Parfumurile au fost o inspirație pentru literatura ei. Parfumul ei alimenta pasiunea, iar mesajul era: ”Fii conștientă de tine, femeie, învăluită în atâtea parfumuri…fii conștientă ce se întâmplă cu picătura prețioasă care îți atinge pielea. Experimentează, umezește urechea sau acea vale întunecată dintre sâni.”

istoria parfumului

Fiecare aromă poartă o istorie rafinată.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Frumusețe regală: învață ritualuri de îngrijire de la cele mai frumoase regine din toate timpurile - Divers MediaDivers Media 29.11.2018 at 16:30

    […] ”Se spune că frumusețea ei nu era atât de izbitoare încât să fie incomparabilă sau orbitoare, dar simpla ei prezență era irezistibilă”, a scris Plutarh despre regina egipteană. […]

  • Leave a Reply