Află cum era dezmierdat marele geniu: Scrisorile secrete ale lui Mihai Eminescu și Veronica Micle

Au fost descoperite 93 de scrisori secrete inedite ale lui Mihai Eminescu către Veronica Micle. Despre iubirea geniului a auzit întreg mapamondul. Dragostea romantică dintre cei doi a fost în realitate una împărtășită, stimulatoare de creație poetică din ambele părți, o adevărată muză inspiratoare, dar și o dragoste nu mai puțin sfâșietoare, tragică.

Iată câteva fragmente cutremurătoare din epistolele lui Mihai Eminescu, 1882. 

”Tu zici că presimți nenorociri. Nu mai presimți, dragul meu suflet, nimic; ceea ce e pozitiv este că suntem împreună și vom fi împreună, odată trebuie să se schimbe mizeria actuală, odată trebuie să ne regăsim pentru toată viața ca să nu ne mai despărțim niciodată. Iubirea mea pentru tine nu mai e un vis sau o speranță depărtată; ci ceva aievea, e o simțire hotărâtă și de toate zilele cum e aerul pe care-l respir…Dacă te poate mângâia jurământul meu sfânt că nu uibesc pe nimeni înafară de tine…e pustie viața fără tine…În adevăr înot în stele. Acum m-a(u) apucat frigurile versului și vei vedea în curând ceea ce scriu. Legenda la care lucrez va fi gata și fiindcă luceafărul răsare în această legendă, tu nu vei fi geloasă pe el, fetițul meu cel gingaș și mititel, și nu te-i supăra că nu-ți scriu imediat, nici că nu-ți scriu mult. E de-o liniște perfectă, Veronică, e senin ca amorul meu împăcat, senin ca zilele din cerul meu și regina gândurilor mele-grazioasa-graziosissima donna-pe care o sărut de mii de ori în somn și trează și mă plec ei ca robul din ”o mie și una de nopți”. Emin.”

scrisorile secrete ale lui mihai eminescu către veronica micle

 

scrisoare de dragoste veronica micle, mihai eminescu

Dar cât de dulce se dezmierdau ei. De o inventivitate copleșitoare a dat dovadă Marele îndrăgostit în plăsmuirea de diminutive, dezmierdări, porecle drăgălașe, toate purtând o coloratură afectiv-stilistică eminesciană.

”Supărățico; dulce Nicuță; Cuțică; draga, dulcea și îngereasca mea Cuță; Tolla; dulcea mea Momoți; mău Momoțelule; dragul meu bobocel moțat; îngerul meu blond; draga mea duduie; Măi ramură de liliac; al tău și dincolo de mormânt Emin; supus servitor M. Eminescu; pururi al tău; tu ești îngerul la care mă închin; singura comoară a vieții mele; ești gingașă ca un crin și albă ca el, dar nu așa de cuminte.”

Iar nu mai prejos se arată a fi în găsirea formelor de dulcegării și Veronica Micle: ”Mițule dragă, făină de in fiartă în lapte dulce, dulce ca tine, te pup și iar te pup; Eminul meu iubit; mițicule iubit; Miguel Eminescu de Ipotești; Mițule băiat iubit și drăgălaș; Mă socotesc atât de fericită că te iubesc cu această dragoste care ucide și care mântuie, care pedepsește și care iartă, c-aș dori să nu se mai sfârșească niciodată; Lui Eminescu să-i spui că-l doresc, că-l iubesc, că-i sunt credincioasă ca un câine, că-l sărut, că-l dezmierd, te iubesc pentru nefericirea pe care mi-ai dat-o.”

You Might Also Like