Cu cât mai fericiți trăiesc oamenii, cu atât mai simplu se îmbracă

Creatorul de modă francez Yves Saint Laurent a spus odată că cel mai important detaliu în hainele pe care le poartă o femeie- este femeia. Deoarece femeia reprezintă haina pe care o poartă, ea aduce suflet, ea conferă senzualitate sau nu. Și Coco Chanel a subliniat în mod repetat că moda este ceva care iese din modă, adică ea trece, însă stilul inconfundabil rămâne.

Psihologii spun că cei mai fericiți oameni din lume se îmbracă foarte simplu. Dacă e să aruncăm un ochi asupra stilului vestimentar al oamenilor din țările cu cel mai înalt index al fericirii, atunci nu mai avem multe dubii.

Raportul Mondial al Fericirii (WHR) din 2018 oferă o scurtă descriere a nivelului de fericire pentru toate țările din lume. Sunt date ce clasifică în funcție de diferitele perspective ale fericirii naționale și analiza bunăstării și a nivelului de trai al oamenilor.

Iată clasamentul în 2017:

 1. Norvegia
 2. Danemarca
 3. Islanda
 4. Elveția
 5. Finlanda
 6. Olanda
 7. Canada
 8. Noua Zeelandă
 9. Australia
 10. Suedia

Și acesta este clasamentul în 2018:

 1. Finlanda
 2. Norvegia
 3. Danemarca
 4. Islanda
 5. Elveția
 6. Olanda
 7. Canada
 8. Noua Zeelandă
 9. Suedia
 10. Australia

După cum observați, aceleași țări rămân în clasament mai mulți ani la rând. Analizând profund ce legătură există între toate aceste 10 țări, ajungi la concluzia că: în afară de faptul că există un nivel de trai foarte ridicat, standarde sociale uimitoare și, aproape toate statele sunt suverane, oamenii din aceste regiuni sunt foarte simpli.

Cine a fost în aceste regiuni știe despre ce vorbesc, când zic ”simpli”. Ei au un stil foarte lejer, poartă haine largi și comode, încalță doar adidași și pantofi ortopedici, poartă fulare caraghioase la gât, sau pălării împotriva soarelui. Oamenii se simt în largul lor, fac sport, zâmbesc mult și nu îi deranjează deloc stilul vestimentar, chiar dacă clima din aceste regiuni este mai instabilă.

Despre arta scandivanilor de a crea confort și unicitate știe toată lumea. Nu vei găsi la ei case luxoase, dar stilate, spațioase, din lemn natural și care respiră prin porii autenticității. Acest concept danez este numit hygge. (mai multe detalii despre stilul hygge aici) În Danemarca, unde vremea mohorâtă dureaza mare parte din an, locuitorii trebuie să găsească o alternativă care să îi facă să se simtă bine în perioadele din an în care soarele nu se face văzut.

Iar dacă am arunca o privire asupra celor mai ”stilate și luxuriante” țări din lume?! De exemplu, Franța- aproape regina stilului inconfundabil- se află pe locul 32; Spania- 37; iar Italia, unde fiecare copil știe să asorteze pantalonii cu pantofii- pe locul 50 (din 157 țări studiate) conform indexului de fericire.

În schimb, în țările cu un index al fericirii înalt pe nimeni nu interesează câți milimetri au pantalonii în conformitate cu cele mai recente regulamente VOGUE. În Suedia, de exemplu, toți se îmbracă aproape egal, nu faci diferența dintre fete și băieți. Cel mai mare paradox este că aceste femei sunt foarte satisfăcute în toate planurile, sunt iubite și apreciate.

Poate pentru fericire nu este deloc necesar să urmărești tendințele modei? 

 

You Might Also Like