Tradiția ceaiului de la ora 5: descoperă istoria fermecătoare a ceremonii ceaiului

Nicăieri în lume nu s-a înregistrat un entuziasm mai mare pentru această băutură decât în culturile japoneze și engleză, iar în China este considerat un elixir al nemuririi, unde fiecare picătură de ceai este sacră.

cereminia ceaiului în japonia

Servirea ceaiului a devenit un ritual în Japonia abia în sec. XII, când călugării zen cultivau arborii de ceai, pentru a rămâne treji pe parcursul meditației de la miezul nopții. Mai târziu procesul a evoluat, iar oaspeții erau întâmpinați într-o colibă separată, inițiați într-un ritual. Totul într-o atmosferă liniștită, plină de considerație. Fiecare gest era plănuit în detaliu, de la poziția bolului în căușul palmei până la complimentele șoptite la adresa decorului, în timp ce maestrul de ceremonii își servește oaspeții.

ceremonia ceaiului

În Anglia ceaiul se servea cu aceeași solemnitate ceremonială, însă valoarea estetică stătea în delicatețe, nu în simplitate. Doamna de onoare a reginei Victoria a fost cea care a instituit obiceiul ceaiului de după-masă, invitându-și prietenele în boduar la un ceai cu pâine prăjită. Ora 5 a fost aleasă la întâmplare. Ceremonia engleză a ceaiului era intimă, dar opulentă.

ceremonia ceaiului în anglia

Ceaiul era foarte scump în acele vremuri, din cauza taxelor ridicate, prețul unei jumătăți de kilogram de ceai era mai mare decât salariul pe un an al unui servitor. Moraliștii credeau ceaiul o frivolitate. Ceaiul fiind scump, era servit doar în cești de porțelan, iar stăpâna casei era obligată să le spele singură. Serviciul de ceai al unei victoriene care se respecta trebuia să fie grațios, iar învelitoarea ceainicului, delicată și brodată meticulos.

ceremonia ceaiului în anglia

Acest ritual avea un set exact de prescripții, reguli ce trebuiau respectate. Instrucțiuni cum se manevrează lămâia, zahărul, fursecurile, cât de mult se infusează ceaiul, etc. Secretul numărul 1 în prepararea ceaiului este apa, trebuie să fie rece și proaspătă. Un lucru este cert, această ceremonia a ceaiului a devenit extrem de populară în întreaga lume.

Astăzi, fiind mereu în alertă și grabă, servim ceaiul sau cafeaua în drum, pe stradă, în mașină, ceea ce pentru un englez desevârșirit constituia o crimă.

You Might Also Like