Principiile educației în Grecia Antică: examenul de admitere era ”analiza chipului și a ochilor”

Datorită sistemului educațional divers și evoluat, grecii antici au reușit să creeze baza culturii întregilor civilizații moderne. Foarte dezvoltat pentru epoca în care s-a făurit, sistemul de valori ale lumii grecești antice este considerat drept etalon al genialității în cultură, muzică, artă, arhitectură, literatură până în prezent.

Este incredibil cum în Athena nu puteai întâlni nici un om liber care să nu știe să citească sau să scrie. În acest articol ne-am propus să aflăm împreună care sunt principiile care au stat la baza organizării unui sistem educațional perfect.

Principiile educației în Grecia Antică

De menționat, că grecii antici puneau accent deosebit pe dezvoltarea fizică și, mai apoi, pe cea intelectuală. 

Principiul concurenței nobile.

În școlile din Grecia Antică, concurența era obligatorie. Dar era una constructivă, bazată pe competiția nobilă. Deoarece accentul era îndreptat spre rezultat, atenienii utilizau principiul agonism- întrecere ce avea loc între lideri și grupuri din cele mai diverse domenii ale vieții.

Principiile educației în Grecia Antică

Școala pentru băieți.

Băieții aveau 3 profesori: gramatician, un maestru pentru gimnastică, un maestru în arta muzicală. Inițial, gramaticianul îi ajuta pe copii să deprindă arta scrisului și citirii, mai apoi, îi introducea în literatură, legislație și retorică. Profesorul de artă muzicală îi învăța să cânte la liră și alte instrumente.

Cel mai mult timp, băieții petreceau în sălile de sport. Ei se pregăteau de serviciul militar. Băieții alergau, aruncau sulița, etc. Astfel, ei învățau obiceiurile patriei, tradițiile și istoria. De asemenea, se cultiva rezistența și capacitatea de a îndura orice încercări, perseverența.

Rezultatul a fost nașterea Jocurilor Olimpice din Atena. Elita din Sparta avea un regim educațional și mai drastic. Băieții erau obligați să îndure foame, durere și încercări îngrozitoare.

Mai apoi, în lista obiectelor de studiu au fost adăugate rotorica, elocința și argumentul. Sofiștii au contribuit enorm la formare unor personalități deosebite în cultura greacă antică.

Principiile educației în Grecia Antică

Școala pentru fete.

Până la 7 ani fetele erau îngrijite exclusiv de mame. Mai apoi, ele erau instruite să țese, să citească și să scrie. Familiile mai înstărite, acordau atenție deosebită dansului și muzicii.

La Academia lui Platon- instituția superioară de studii fiecare ucenic avea un mentor personal, care îl iniția în tainele vieții prin filosofie. Examenul de admitere era ”examinarea chipului și a ochilor”.

Câtă înțelepciune aveau Grecii Antici. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply