Dansatoarele lui Degas: rezultatul unei obsesii sau Grațiile din mitologia antică?

Edgar Degas- pictorul impresionist francez a privit lumea cu totul alți ochi. Principala sursă de inspirație pentru Degas a fost opera și baletul. Tabloul care i-a adus renumele este ”Patru dansatoare”, artistul susține că este de fapt doar una în mai multe ipostaze. Un întreg inseparabil, iar plasticitatea dansatoarelor transmite ideea unei mișcări armonioase, plastice și profunde.

edgar degas ”patru dansatoare”

Artistul a studiat foarte mult filosofia dansului pentru a putea transmite misterul unei mișcări complexe în formă statică. Lucrările lui sunt de o puritate, expresivitate și armonie absolută. Lumea teatrală de balet pe pânzele sale prezintă colțuri neobișnuite ale teatrului, uneori vizibile doar prin ușa ușor deschisă.

balerina, impresionist, dansatoarele albastre, adgar degas

Să descoperim legenda despre balerine și prototipul lor de-a lungul istoriri. Dansul în literatură este ireal, surprinde muze, nimfe, ființe vagi, toate descrise prin metafore sugestive. În mitologie Grațiile erau figuri de aur, personificările grației și frumuseții feminine. Erau 3 la număr: Aglaia (strălucirea); Eufrosia (bucuria ) și Thalia (prosperitatea) și erau fiicele lui Zeus. Acestea erau considerate geniile naturii, fecioare tinere, frumoase și zburdalnice. În filozofia dansului mișcarea nu se mărginește la un exercițiu, un divertisment, dansul este o artă vulnerabilă.

arta, dans, balerine, pictura

“Orice epocă anume care a înțeles corpul omenesc, care a încercat sentimentul misterului acestei alcătuiri, al resurselor, limitelor, al combinărilor de energie și sensibilitate ce le conține -a cultivat dansul.” Paul Valery

Pașii “grațiilor” sunt gingași, delicați, sugerând ideea de plutire, puritatea și muzicalitate incontestabilă. Cea mai profundă culoare este albastru. Reprezintă drumul spre infinit, cerul, absolutul, lumea spirituală, idealul. Iar pictorul francez nu s-a limitat doar la expresia culorilor pe pânză, ci și la transformarea luminilor și stărilor.

Lumea teatrului așa cum nimeni nu o cunoaște.

Edgar Degas nu a fost pasionat de natură, peisaje, portrete sau altele, dar și-a dedicat întreaga activitate urmărind dansul grațios al balerinelor, încercând să transpună acest complex de stări și mișcări profunde.

Tu cum crezi: i-a reușit?

You Might Also Like