Ce înseamnă frumos, bun și agreabil? Cum ni se creează părerea despre lucruri (critica facultății de judecare- Kant)

Kant a fost unul dintre cei mai importanți și mai influenți gânditori din istoria modernă. 

Filosofia lui Kant este surprinzător de mare și profudă, astăzi vrem să facem lumină asupra esteticii lui Kant și să analizăm ce înseamnă frumos, bine și agreabil și dacă pot fi ele supuse judecății. Sentimentele de plăcere şi neplăcere, precum senzaţiile sau percepţiile sunt forme de cunoaştere.

Ce este voința? 

Voința este facultatea de a dori, facultatea naturală, întrucât ea poate fi determinată prin motive naturale, potrivit regulilor tehnico-practice. Ele se numesc prescripții, deoarece voința este supusă conceptului libertății.

Kant spunea că nu este suficient să faci ce este drept, dar fapta ta trebuie să fie făcută exclusiv de dragul dreptății.

Critica facultății de judecare, Kant

Ce înseamnă agreabil? 

Agreabil este ceea ce place simțurilor în senzație. Adică tot ceea ce place, este prin faptul că place și este agreabil. Să explic, printr-un exemplu: culoarea verde a pajiștii este o senzație obiectivă, iar caracterul ei agreabil esre o senzație subiectivă, personală.

Critica facultății de judecare, Kant

Faptul că judecata mea asupra unui obiect, prin care îl declar agreabil, exprimă un interes pentru acesta, reiese în mod clar din aceea că senzația trezește o dorință puternică pentru astfel de obiecte. Deaceea se spune despre agreabil nu doar că place, ci că creează o senzație de satisfacție și mulțumire.

”Ceea ce face omul în deplină libertate și indepentent de ceea ce natura i-ar putea oferi de la sine, dă valoare sbsolută existenței sale. Iar fericirea cu toată mulțimea ei de lucruri agreabile nu este nici pe departe un bun necondiționat.”

Este o legătură între agreabil- bun?

Ce este bun? Cum înțelegi ce este bun și ce nu? Probabil, o întrebare frecventă. Filosofia lui Kant vine să explice plauzibil ce înseamnă acest lucru.

Critica facultății de judecare, Kant

Bun este ceea ce prin intermediul rațiunii, place prin simplu concept. Un lucru este bun atunci când place doar ca mijloc și că altul este bun în sine atunci când place pentru el însuși. În ambele cazuri este prezent un scop, fie rațiunea, fie voința.

În ceea ce privește interesul înclinației pentru agreabil, se spune că foamea este cel mai bun bucătar și că oamenilor cu poftă de mâncaree sănătoasă le place orice numai să fie comestibil. Deci o satisfacție nu presupune, o alegere determinată de gust. Tot astfel există moravuri fără virtute, politețe, fără bunăvoință, onorabil fără cinste.

Numim agreabil ceea ce ne desfată, frumos ceea ce ne place și bun ceea ce este apreciat.

Dar cum se creează această facultate de judecată?

Dacă gustul este o facultate de apreciere a unui obiect sau a unei reprezentări printr-o plăcere sau neplăcere. Obiectul unei astfel de satisfacții se numește frumos. Deoarece satisfacția nu se bazează pe vreo înclinație a subiectului, ci cel care judecă se simte pe deplin liber față de satisfacție pe care o provoacă obiectul.

Astfel vorbim despre frumos ca o proprietate a obiectului. Adică o judecată de gust nu este o universalitate referitoare la toate obiectele ci mai degrabă o universalitate subiectivă.

De exemplu, pentru a determina dacă o haină, o casă, o floare, sunt frumoase, judecata noastră nuu se lasă amăgită de argumente sau principii. Cel care judecă are obiectul sub proprii ochi, precum satisfacția care depinde de senzație.

Cu toate acestea, vrem ca toți să fie de-acord cu noi și cu judecata noastră despre frumos. 

You Might Also Like

  • Filosofia lui Kant este una dintre cele mai recunoscute la nivel internaționalDivers Media 16.02.2019 at 19:03

    […] filozofie grea și plictisitoare și cel mai prețios dar pe care Kant l-a creat pentru tine: este diciplina. Kant spunea că: Omul trebuie să fie disciplinat, pentru că el este prin natura crud și […]