Schopenhauer- cel mai pesimist filosof dezvăluie ce înseamnă înțelepciunea în viață

Arthur Schopenhauer- marele filosof al pesimismului în cartea lui Aforisme despre înțelepciunea în viață dezvăluie mărturii incredibile, gânduri abstracte, dar atât de profunde și adevărată, încât merită lăsate aici! Pe 22 februarie 1788 se năștea Arthur Schopenhauer, filozof și moralist german, a cărui valoare a fost recunoscută în posteritate, cum de altfel s-a întâmplat dintotdeauna cu toți marii gânditori ai lumii.

În opinia lui sunt mai multe deosebiri în soarta ”muritorilor” (așa numește el oamenii) ce se pot întemeia pe 3 fundamente principale:

  1. Ceea ce este cineva- adică personalitatea (sănătatea, puterea, frumusețea, temperamentul, caracterul moral, inteligența).
  2. Ceea ce are cineva- (averea).
  3. Ceea ce înfățișează alții- (opinia celorlalți, rangul, gloria, popularitatea, onoarea).

Arthur Schopenhauer susține că pentru fericirea omului este mai importantă cauza care se află în el însuși, decât lucrurile exterioare.

schopenhauer 

Bunătatea se naște înăuntru nostru, acolo se naște dispoziția bună sau rea, care este rezultatul simțirii, voinței, cugetării, pe când lucrurile din afara noastră trebuie să aibă o influență mai mică. A. Schopenhauer

La fel de cutremurătoare este și opinia marelui filosof despre realitatea pe care o trăim.

El confirmă”adevărata noastră realitate sunt propriile noastre idei, simțiri și acte de voință, iar lucrurile din afară au influență asupra-ne numai întru cât le produc pe acestea”.  Așadar, aceleași împrejurări externe impresionează pe fiecare în mod diferit. Sunteți de acord cu această opinie?

Tot în aceeași ordine de idei, Schopenhauer susține că lumea în care trăiește fiecare, atârnă mai întâi de modul lui personal de a o vedea, de aici și deosebirile majore în interpretarea celor existente. Filosoful crede cu predilecție în mentalitatea diferită, după cum o numește el ”deosebirea capetelor: sărace, bogate, goale, interesante, etc”. 

Un exemplu concludent aici ar fi cum interpretează oamenii o poezie: unii zic că este frumoasă, alții zic că este tare dificilă, alții apreciază fantezia poetului, etc.

Un alt exemplu plin de semnificație ar fi exemplul unui actor, pe scenă el poate fi ministru, general, slugă, prinț, etc, însă înăuntru el este același om cu propriile bucurii și griji. Exact la fel funcționează totul și în viață. Deosebirile rangului și ale avuției dau fiecăruia un rol deosebit de jucat, fără a produce însă vreo deosebire internă în fericirea și liniștea sufletească. 

Nu uita să scrii în comentarii opinia ta, este valoroasă pentru noi!

 

You Might Also Like