Una dintre condițiile indispensabile pentru fericire este mai simplă decât ți-ai imaginat vreodată

Cine au fost sofiștii și de ce ei erau cei mai fericiți oameni

Fericirea este un atribut greu de câștigat în zilele noastre! Se spune că sofiștii au însușit cu brio lecția despre fericire. Cine au fost sofiștii? Mai mult de un secol gîndirea filosofică şi ştiinţifică greacă a fost dominată de ideile sofiştilor, numiţi şi „Profesori de înţelepciune”. Sofist în traducere înseamnă expert, inovator, personalitate iscusită. În traducere din greacă „sophisles” înseamnă înţelept. Sofiştii nu erau organizaţi în şcoli și activau independent. Ei erau capabili să rezolve probleme atît teoretice, cît şi practice.

Conform filosofiei sofiștilor, una dintre condițiile indispensabile pentru fericire este posibilitatea de a sta lângă prietenii și oamenii pe care îi iubești. 

Sofiştii cereau bani mulţi pentru lecţiile lor, dar în vremea aceea erau singurii care puteau asigura o adevărată cultură generală şi care puteau forma oratori, calităţi indispensabile pentru exercitarea îndatoririlor civice în orice regim democratic. Ei urmăreau să formeze oameni competenţi, mai ales conducători politici, oameni de stat, care reprezentau elita fiecărei cetăţi. Un fel de școală privată modernă!

Sofiştii considerau că virtutea se putea învăţa. 

Conform filosofiei sofiștilor, una dintre condițiile indispensabile pentru fericire este posibilitatea de a sta lângă prietenii și oamenii pe care îi iubești. Trebuie doar să stai și să nu faci nimic, să nu spui nimic. Privind unul pe celălalt sau nici măcar să nu mai cauți cu privirea. Plăcerea provine din faptul că ești înconjurat de oameni cu care te simți bine. Nu mai trebuie să te mai ocupi de ceva, să umpli spațiul cu sunete. Este suficient să simți în tăcere prezența prietenilor, a oamenilor dragi. Aceasta este esența adevărată a fericirea. Este ceva natural, ce nu poate fi fabricat.

Conform filosofiei sofiștilor, una dintre condițiile indispensabile pentru fericire este posibilitatea de a sta lângă prietenii și oamenii pe care îi iubești. 

Mulțumesc că distribui!

You Might Also Like