HYGGE: REȚETA DANEZĂ A FERICIRI. UN GHID DE LIFESTYLE DESPRE CUM SĂ FII MAI FERICIT

Mica enciclopedie hygge – rețeta daneză a fericirii scrisă de Meik Wiking. Cartea a făcut ravagii pe rețelele sociale, a fost pozată din toate unghiurile și citată în fel și chip. Să vedem împreună despre ce este această carte și care este acea rețeta a fericirii.

Ce este hygge?

fericirea scandinavilor, hygge

Hygge este un fenomen cultural care trebuie privit ca o stare fizică și mentală. Hygge este un stil de viață și o atmosferă specială pe care danezii o stăpânesc cu măiestrie și care se poate regăsi în orice loc. Acesta înseamnă ambianță, trăire, confort sufletesc, arta de a crea intimitate. Cel mai apropiat cuvânt prin care am putea traduce hygge este confort – atât fizic, cât și mental.

hygge

Cum se face că danezii sunt unul dintre cele mai fericite popoare? Această carte este o incursiune în viața de zi cu zi a danezilor. Conceptul hygge nu ține de obiecte, este o stare pe care o ai indiferent de timpul de afară, indiferent de contul cardului sau mașina parcată în fața casei. Sentimentul că ești acasă, că ești în armonie cu tine și mediul în care trăiești. Totuși, ce legătură există între hygge și fericire?

Nu există cale mai rapidă către fericire decât aprinderea câtorva lumânări. Lumina și, în special, focul lumânărilor au o putere impresionantă asupra noastră. Danezii aprind lumânări parfumate oriunde, la serviciu, la școală, la universitate. Iluminatul nu se rezumă doar la lumânări, pentru că danezii sunt obsedați de lumină. Dar nu orice corp de iluminat este hygge: cu cât temperatura luminii este mai scăzută, cu atât lumina este mai hygge.

Hygge-reteta-daneza-a-fericirii

 

Danezii pot să se bucure alături de prieteni lângă un șemineu, încălțați în ciorapi de lână absolut urâți, dar calzi. Ei știu să creeze o atmosferă bună, confort și o companie agreabilă, în fața focului, savurând un vin fiert parfumat. Partea bună, este că la ei totul este sub acest auspiciu al confortului și restaurantele, și hotelurile, deci totul este în acest stil.

hygge-reteta-daneza-a-fericirii

Alte obiceiuri hygge sunt: mâncarea trebuie consumată lent, trebuie savurată- nu înfulecată din mers; familia trebuie să ocupe 90% din timpul vostru; cumpără multe pernuțe decorative și pături calde; consumă mai multe băuturi fierbinți, ciocolată, vin fiert sau ceai.

Nu uita să distribui și prietenilor!

You Might Also Like

  • Una dintre condițiile indispensabile pentru fericire este mai simplă decât ți-ai imaginat vreodatăDivers Media 04.05.2019 at 10:12

    […] nimic, să nu spui nimic. Privind unul pe celălalt sau nici măcar să nu mai cauți cu privirea. Plăcerea provine din faptul că ești înconjurat de oameni cu care te simți bine. Nu mai trebuie să te […]