5 învățături ale filosofului Confucius care îți pot schimba viața

Confucius și ideile lui despre armonie și responsabilitate socială au fost venerate în China, Japonia, Coreea și Vietnam mai multe mii de ani.

Confucius a fost primul om din lume care a exercitat misiunea de profesor individual. Doctrina lui a dominat imperiul încă 2000 de ani după moartea sa. Confucius a influențat profund religia Chinei, chiar reformele erau și ele de natură religioasă.

Confucius-citate-cele mai înțelepte sfaturi ale filosofiei lui

Sunt câteva învățături ale lui Conficius care sunt valabile și astăzi, indiferent de proveniența lor. Confucius considera că sacrificiile și celelalte ritualuri tradiționale trebuie îndeplinite, pentru că ele fac parte din viața omului superior, ”omul nobil”.

Confucius-citate-cele mai înțelepte sfaturi ale filosofiei lui

Reforma morală și politică elaborată de Conficius constituie o educație totală, o metodă care poate transforma un individ obișnuit în unul superior.

În accepția lui, oricine poate deveni om adevărat, dacă respectă câteva reguli de bază și este în stare de o exaltare emotivă, ce te eliberează de tot răul.

A cârmui prin virtute este ca și cum ai fi Steaua Polară, ea rămâne pe loc în timp ce toate celelalte stele se rotesc, în semn de cinstire în jurul ei. Confucius

Pentru Confucius, noblețea și distincția nu sunt înnăscute, ele se dobândesc prin educație. Devii om nobil prin disciplină. Bunătatea, înțelepciunea și curajul sunt atribute specifice nobleții. Iar suprema satisfacție constă în dezvoltarea virtuților proprii.

Acela care este cu adevărat bun, nu este nefericit niciodată! Confucius

Confucius, precum și Planton era convins că prin guvernare propăvăduim fericirea. Tot în accepțiunea lui cele mai bune metode pentru a deveni puternic sunt nonviolența și ”nonfapta”.

Cum explicăm nonacțiunea? 

Tehnica este egală meditației și se poate explica prin următoarea pildă:

”Confucius l-a găsit într-o zi pe Lao Zi total inert și extaziat:

-M-au înșelat ochii sau chiar trupul tău a devenit o bucată de lemn uscată?

-Da, plecasem să zbor la originea tuturor lucrurilor.” 

Mulțumesc că distribui!

You Might Also Like