Cea mai cunoscută fabulă despre lăcomie: ”Găina ce face ouă de aur” de Esop și copii o cunosc

Iată o fabulă scrisă de Esop, un scriitor antic  grec, cunoscut pentru anecdotele lui, supranumit și „părintele fabulei”, despre care se spune că a fost sclav. Atunci când acesta îl sfătuia corect pe stăpânul său, era eliberat pe o perioadă scurtă.

Sclavul grec era atât de inteligent, încât dacă era pedeapsit de stăpân, îi răspundea cu o vorbă înțeleaptă sau o pildă comică și scăpa basma curată. L-a înveselit într-atâta pe stăpânul său, încât acesta l-a eliberat din sclavie, până la urmă.

Din fabula de mai jos putem deduce o lecție importantă și mereu actuală. Noi, oamenii suntem obișnuiți să privim lucrurile în termen scurt, suntem lacomi și nerăbdători. Fabula implică o lege naturală- definiția fundamentală a eficienței. Dacă adopți o formulă de viață ce dă întăietate ouălor de aur, fără a ține seama de găină, vei fi curând lipsit de bunul de valoare care produce ouăle de aur.

„Într-o bună zi, un țăran sărac descoperă în cuibul găinii sale preferate un ou strălucitor de aur. Nevenindu-i să creadă, mai întâi vrea să arunce oul, cu gândul că e ceva necurat la mijloc. Apoi se gândește să meargă la târg și să-l verifice.

A doua zi, la târg, constată cu uimire că oul se dovedește a fi din aur. Mai mult, norocul se întâmplă din nou. În fiecare zi, găina face un ou de aur. Țăranul devine putred de bogat, dar pe măsură ce se îmbogățește, îi crește lăcomia şi nerăbdarea. Începe să nu mai fie mulțumit cu un singur ou pe zi și nu doarme nopțile, de nerăbdare, în așteptarea dimineții, când își va colecta bogăția. Într-un final, decide să taie găina şi să ia toate ouăle deodată. Evident, nu găsește nimic, iar odată cu sacrificarea găinii, se sfârșește și câștigul lui, ajungând, în scurt timp, din nou, sărac.”

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply