Dependența de jocuri video la adolescenți: factori și soluții pentru părinții disperați

Am un băiat de 13 ani, nu mă aude deloc. Este concentrat non-stop în jocurile lui de calculator, nu are motivație să facă nimic. Vine acasă, aruncă geanta și se așază la masă cu căștile în urechi. Am încercat toate soluțiile: l-am pedepsit, am închis lumina, am încercat să discut cu el, am implicat și un medic psiholog. Nimic. Acum are probleme cu vederea și trebuie să-i facem operație, sunt disperată.

Aceasta este povestea unei mame și care înglobează o gravă problemă a secolului nostru, jocurile video. Să vedem ce spune doctorul Brent Conrad, psiholog clinic și să aflăm împreună cum putem face față unei asemenea situații critice.

Dacă căutați informații clare despre dependența de jocuri video pentru adolescenți și copii? Atunci acest articol este pentru voi!

dependența-jocuri-video-copii-adolescenți

În ultimul deceniu, jocurile video au devenit forma dominantă de divertisment la nivel mondial – în special având în vedere scăderea constantă a obiceiurilor de vizionare TV. Sistemele portabile, telefoanele inteligente și tabletele fac din jocurile online o obișnuință care ușor devine dependență. Nu este surprinzător faptul că unii părinți se trezesc uimiți ”peste noapte” că copilul lor este dependent de jocurile video. Pentru că această filieră este atât de ușor de trecut, încât nu ne dăm seama. În mod evident, părinții devin îngrijorați atunci când jocurile video devin prioritatea numărul unu în viața copilului. Aceștia pot neglija hobby-urile, sportul, prietenii, se ceartă frecvent cu membrii familiei, sunt iritați, nervoși, nerăbdători și agresivi.

dependența-online-jocurile-video-copii-adolecenți

Scopul acestui articol este de a examina problema în evoluția ei. Deci, de unde pornește totul. Cel mai important ce trebuie să știm, după părerea doctorul Brent Conrad, este să aflăm ce caută copilul acolo- în acele jocuri? Caută stimă, apreciere, să fie numărul 1, să câștige, să treacă mai multe etape….etc. Această lume virtuală îi permite copilului să evadeze, să se degajeze. 

Sunt experiențe de joc cu mai mulți jucători, în care jucătorii înșiși au devenit o parte esențială a unor lumi virtuale foarte detaliate, în continuă evoluție, create de utilizatori. Jucătorii își proiectează propriile personaje, alianțe cu alți jucători, au construit universuri digitale pe care unii jucători le-au găsit mai plăcute decât trăind în lumea reală.

Deci, lumea virtuală oferă mai multe oportunități pentru copii, pe care ei nu le găsesc în lumea reală:

  • Jocurile video oferă oportunități de a explora aceste interese într-un format aparent mai atrăgător și mai stimulator vizual.
  • permite jucătorului să adopte temporar o identitate virtuală mai interesantă, mai puternică sau atrăgătoare, decât este el în viața reală.
  • permite experiențe virtuale imposibile în lumea reală.
  • necesită mult mai puțin efort, decât un meci adevărat, de exemplu.
  • întărește jocul continuu, deși conexiunile sociale online, obligațiile față de coechipieri, recompensele pentru continuarea jocului, sentimentul de competiție.

Aceștia sunt doar câțiva factori care contribuie la dezvoltarea unei dependențe virtuale.

Academia Americană de Pediatrie recomandă limitarea vizualizării de către copii a filmelor, vizionarea TV și redarea de jocuri video la unul sau două ore pe zi. Mai apoi, este foarte, dar foarte important ca copilul să cunoască lumea reală într-o lumină intensă. Să profite de multe ocupații, să practice un sport la nivel profesional, sau orice l-ar consuma mult timp și ar oferi satisfacție.

Toată această nevoie de a evada în mediul online este numai din cauza că copilul nu are satisfăcute necesitățile de autostimă, recunoaștere, apreciere, nu este pe primul loc. Indiferent de tipul de activitate: muzică, artă, sport, șah: sentimentele de competiție, de integrare și cooperare în viața reală țin departe un copil de dependendența virtuală.

 

You Might Also Like