Sfatul psihologului: cum să vindeci copilul de frică

Frica la copii: Sfatul psihologului

Cele două lucruri de care au cea mai mare nevoie copiii anxioşi sunt siguranţa şi încrederea, adeseori subînţelese ca respectul de sine. Majorităţii copiilor cu tulburări, anxioşi sau chiar delincvenţi duc lipsă de unul dintre aceşti factori sau chiar de ambii. Colegiul Regal al Psihiatrilor are următoarea atitudine în privinţa calităţii de părinte:

A fi un bun părinte înseamnă să-i asiguri copilului tău o viaţă de familie plină de iubire, care să-i dea sentimentul siguranţei, să-l ajuţi pe copilul tău să înveţe regulile de comportament – să împartă cu ceilalţi, să îi respecte pe ceilalţi etc. şi să-şi cultive respectul de sine.

Sfatul psihologului: cum să vindeci copilul de frică

Regulile reprezintă o parte importantă a vieţii de zi cu zi. Ele fac posibil să ne putem înţelege unii cu alţii. De asemenea, regulile îi ajută pe copii să se simtă în siguranţă, motiv pentru care o disciplină consecventă reprezintă modul cel mai valoros de a-ţi ajuta copilul.

Disciplina nu trebuie să însemne duritate, ţipat sau lovit, înseamnă pur şi simplu să te asiguri că înţelege ce anume este şi ce anume nu este un comportament acceptabil.

Cum să împăcăm disciplina cu armonia și bune înțelegere

Nu emite promisiuni – sau ameninţări pe care nu le poţi respecta, indiferent cât de exasperat te-ai simţi. Este cu deosebire important ca ambii părinţi să respecte aceleaşi reguli, astfel încât să nu apară gesturi linguşitoare ale copilului pe lângă tata pentru obţinerea unor excepţii, ca de exemplu să se culce mai târziu seara, dacă mama a spus deja „nu”! Acelaşi lucru este valabil şi pentru doică sau persoana care îngrijeşte copilul.

Dacă regula casei este „culcarea la ora şapte” sau „nici o gustare între mese” ori „dacă copilul nu-şi mănâncă legumele nu capătă budincă”, copilul tău va şti exact în ce poziţie se află.

Sfatul psihologului: cum să vindeci copilul de frică

Copiii cărora nu li se pun în vedere limite clare, astfel încât uneori li se permite să se dezlănţuie în vreme ce alteori sunt plesniţi sau trimişi la culcare devreme sunt cei mai expuşi la a deveni anxioşi. Ei trebuie să ştie că Mama şi Tata spun exact ce gândesc şi gândesc ceea ce spun, iar comportamentul corespunzător atrage după sine recompense. În mod evident, regulile trebuie să se schimbe pe măsură ce copilul creşte. Orele de culcare mai târzii şi mai multă independenţă sunt privilegiile pentru copiii mai mari, însă chiar şi adolescenţii care nu vor să asculte de nimeni trebuie să ştie că aceste limite există.

Sfatul psihologului: cum să vindeci copilul de frică

Aceasta este reţeta pentru mai puţină încredere în sine şi mai multă anxietate. Îi poţi veni în ajutor copilului tău în sensul creşterii respectului de sine dacă îl poţi ajuta să descopere un lucru la care este foarte priceput, indiferent dacă este vorba despre artă, sport, cântat sau îngrijirea animăluţului familiei.

 

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Sfatul psihologului: află cum să descoperi simptomele unui copil fricos și să le gestioneziDivers Media 23.03.2019 at 12:59

    […] unui părinte nu-i place să se gândească la faptul că propriul copil este îngrijorat sau anxios. Ca adulţi, preferăm să vedem copilăria ca fiind o perioadă lipsită de griji. Ne imaginăm […]

  • Leave a Reply