Cum gândea cel mai mare luptător de arte marțiale din toate timpurile ”Bruce Lee- Filosofia apei”

Bruce Lee și-a dezgolit sufletul în nenumărate rânduri. Mereu a fost împins de o dorință acerbă de a-și descoperi propriile talentele, frici, limite și adevăruri. Soția lui a mărturisit într-un interviu că metafora preferată a lui Bruce Lee este ”fii ca apa”.

Să analizăm împreună cum această filosofie a influențat viața marelui actor, instructor de arte marțiale, filosof, regizor, producător și scenarist.

bruce lee, filosofia apei

Pentru a mă controla, mai întâi trebuie să mă accept așa cum sunt, acționând nu în contradicție cu natura mea, ci urmând-o armonios. Bruce Lee

Artele marțiale au în spate o filosofie de viață, iar cel mai influent maiestru al artelor marțiale din toate timpurile are la bază o filosofie foarte simplă- cea a apei. Forța fizică a fost combinată cu filosofia metafizică. Este o legendă al cărei nume cu respect este trecut din generație în generație.

Calea simplă- este calea corectă. Într-o luptă, nimănui nu-i pasă de frumusețe. Ceea ce contează – încrederea, priceperea și calcularea exactă. Mai puține mișcări goale și energie pierdută – mai aproape de rezultat.

 

bruce lee filosofia apei

”Trebuie să fii ca apa, devin-o fără formă, imaterial. Apa dacă este vărsată într-o cană, ea capătă forma acestui vas, devenind o cană. Dacă torni apa într-un vas și mai mare, ea oricum va cuprinde întreg spațiul. Apa poate curge sau poate distruge. Fii apă, prietenul meu. Nu te mulțumi cu o formă, tu ești cel ce o creează. Golește-ți mintea, fii amorf, flexibil, dar inevitabil precum apa.” Bruce Lee.

Filosofia este cu adevărat extrem de profundă, deoarece noi oamenii de multe ori vrem să ne luptăm cu tot și cu toți. Încercăm să mergem contrar voinții și firii noastre naturale. Opunem rezistență și nu dorim schimbarea, dar dacă vom deveni precum apa- vom curge, vom găsi o cale să înlăturăm toate obstacolele, așa precum un râu traversează munții și colinele.

bruce lee, filosofia apei

Viața nu trebuie să ne orbească, ea nu este un joc sau o iluzie. Continuă calea ta, fii curgător, flexibil, nu te opri la primul obstacol!

You Might Also Like