”Omul nu e un obiect. De aici tot necazul, bucuria și provocările” (Osho)

Omul se naște cu un potențial necunoscut și incognoscibil. Fața originară nu vine pe lume odată cu el. El trebuie să o găsească. Va fi o descoperire, și aceasta e frumusețea ei. Și prin aceasta se deosebește ființa de obiect.

Un obiect nu are potențial, el e ceea ce e. O masă este o masă, un scaun e un scaun. Scaunul nu va deveni nimic altceva, el nu are potenția; are doar materialitate. Omul nu e un obiect. De aici tot necazul și toată bucuria, toate provocările, toate tulburările.

osho despre copii, educatie

Copilul vine pe lume gol, fără nimic scris pe el, fără măcar să fie însoțit de indicii referitoare la ce are să devină- toate dimensiunile îi sunt deschise. Aceast lucru este fundamental și trebuie fiecare părinte să-l însușească: Copilul nu este un obiect, el este o ființă. El nu este încă, ci urmează să fie. El este un proces, iar rezultatul ultim este doar experiența lui de viață, suferințele, necazurile și succesele.

Cea mai mare problemă este că nimeni nu este interesat să știe care e adevăratul potențial al copilului. Medicii, politicienii, profesorii, etc- nimeni nu are nevoie de personalități. Pentru ei fiecare copil înseamnă o investiție, pentru că orice copil este un potențial prieten sau dușman. Așadar, înainte ca un copil să-și aleagă singur drumul în viață, el e abătut către o cale care să împlinească dorința politicianului, însă în felul acesta sămânța din interiorul copilului va fi nimicită.

Pretutindeni sunt persoane interesate să pună stăpânire pe soarta fiecărui copil. Iar copilul e tabula rasa, nu are nimic scris pe el. Părinții, desigur, ar vrea să-și scrie religia lor, filosofia lor de viață, politica lor, deoarece copii trebuie să-i reprezinte. Nimeni nu este interesat de potențialul copilului, ci îi interesează propria investiție.

Părinții investesc atât de mult în copil, dându-i naștere, crescându-l, educându-l, iar toate acestea sunt făcute cu anumite condiții. Va veni o zi când vor spune: ”Eu am făcut atâtea pentru tine, acum e timpul să ne răsplătești.” 

Orice afirmare a sinelui autentic este pedepsită. Orice copil rebel, care face ce el dorește este considerat drept unul lipsit de educație. 

osho despre educatie, despre copii

Tu ce părere ai despre copii rebeli?

Sursa: Osho

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply