Instrucție pas cu pas pentru a scăpa de stresul emoțional prin 6 metode simple

Recent a fost săptămâna internațională de conștientizare a stresului – 5-9 noiembrie. Stresul ne creează disconfort și are simptome diferite. De ce stresul ne poate afecta viața, care sunt tehnicile ce pot combate stresul, aflăm în acest articol.

cum ne afectează stresul viața, care sunt metodele de combatere a stresului, stresul, emotional, stress, menagement, efecte secundare,

Iată 6 secrete pe care trebuie să le cunoașteți despre stres. 

Ce este stresul? Stresul este modul în care corpul și creierul răspunde la anumiți factori externi. Reacțiile noastre la stimulii externi pot fi la un nivel fiziologic, psihologic și comportamental. Aceste reacții pot fi negative și ne pot influența viața în mod direct.

1.Stresul poate afecta pe toată lumea

stres, stresul, disconfort, cauzele, tipurile de stres, combaterea stresului, tehnici și modalități de a lupta cu stresul

Fiecare om a avut măcar odată o situație de stres, fie la școală, la competiții, părinții au multe situații dificile cu copii lor, etc. Un factor de stres poate fi o apariție de o singură dată sau pe termen scurt, sau poate fi un eveniment care continuă să se întâmple pe o perioadă lungă de timp. Iată câteva exemple de factori declanșatori de stres:

 • Stresul de rutină– este atunci când nu ne afectează major viața, când suntem emoționați sau ușor presați de situațiile cotidiene, de exemplu, întârzierile, responsabilitățile zilnice, familia, etc.
 • Stresul în cazul schimbărilor negative– sunt situațiile foarte dificile și care se întâmplă brusc, un divorț, o boală gravă, pierderea locului de muncă.
 • Stresul traumatic– este mai rar întâlnit; sunt cataclismele naturale, dezastre la nivel global, războaie și tot ceea ce poate afecta întreaga lume.

2.Sunt situații stresante benefice pentru sănătate

Uneori stresul poate motiva oamenii să atingă performanțe înalte, în situațiile de presiune ne concentrăm mai mult, suntem mai activi și atingem scopurile mai rapid. Acest tip de stres benefic este utilizat de directorii de companii, care induc situații tensionate și dificile la locul de muncă, pentru a stimula competențele lucrătorilor.

3.Stresul cronic este dăunător

Stresul pe termen lung vă poate afecta sănătatea. Probleme de sănătate pot apărea dacă răspunsul la stres continuă prea mult sau devine cronic, cum ar fi atunci când sursa stresului este constantă sau dacă răspunsul continuă după ce pericolul a încetat.

Dacă situația tensionată sporește, iar tu devii și mai obosit, mai somnolent, lipsit de poftă de viață și nu te poți relaxa nici măcar în cele mai liniștite momente din viață, atunci stresul a devenit cronic. Stresul pe termen lung vă poate afecta sănătatea, pot apărea probleme grave cum ar fi bolile cardiace, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat și alte boli, precum și tulburările psihice, cum ar fi depresia sau anxietatea.

4.Cum să combatem disconfortul creat de stres?

Dacă luați măsuri practice pentru a vă gestiona stresul, puteți reduce sau preveni aceste efecte. Următoarele sunt câteva sfaturi care vă pot ajuta să faceți față stresului:

Dacă vei lua măsuri practice pentru a gestiona stresul, poți reduce sau preveni cantitatea de stres. Cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate Mintală (NIMH), NCCIH și alte instituții de cercetare studiază cauzele și efectele stresului psihologic și tehnicile de gestionare a stresului. Următoarele sfaturi vă pot ajuta să faceți față mai ușor situațiilor stresante:

 • Recunoaște semnele stresului– primul sfat este să înțelegi ce anume te afectează și de ce. Dacă ai insomnie, ești tentat să consumi alcool, droguri, ai senzații depresive, nu ai poftă de viață, etc. Încearcă să descoperi ce factori ți-au declanșat aceste stări, dacă sunt oamenii nepotriviți: evită-i, dacă este un loc de muncă care îți creează dificultăți: caută altul, etc.

 • Consultă un specialist– dacă situați este mai dificilă, consultă un medic terapist, mergi la masal, acupunctura face minuni în cazurile de stres cronic.
 • Alege un sport– exercițiile regulate, dansul, mersul pe jos vor spori starea de bine și te vor ajuta să depășești situațiile dificile.
 • Alege activități relaxante– meditații, yoga, concerte de muzică clasică, etc pot avea beneficii uluitoare.
 • Stabiliți obiectivele și prioritățile- stresul poate fi combătut dacă îți stabilești clar prioritățile în viață. Pentru mine familia este cea mai importantă, așadar nici o dificultate, nici șeful, nici serviciul nu îmi poate afecta starea emoțională. Reține ce ai realizat la sfârșitul zilei, nu ceea ce nu ai putut face.
 • Fii conectat– alege prieteni sau oameni care îți oferă sprijin emoțional și te motivează, nu te compătimi prea mult, pentru că nu o să mai depășești această stare.

Mulțumim că ești alături de noi!

You Might Also Like

 • 10 obiceiuri nesănătoase care îți asigură diabet zaharat - Divers MediaDivers Media 11.12.2018 at 17:07

  […] Stresul este deja o parte a vieții. Fiecare adult care are relații și responsabilități se confruntă cu acest lucru. Dacă nu știi cum să gestionei stresul, acesta poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru diabet. Experții au spus că persoanele care sunt stresate tind să renunțe la sănătatea lor. Mănâncă alimente nesănătoase și păstrează obiceiuri nesănătoase care afectează în mod direct funcțiile organelor lor. Corpul eliberează, de asemenea, mii de hormoni de stres care alterează nivelul zahărului din sânge. […]

 • O slujbă toxică te poate îmbolnăvi într-o multitudine de moduri (7 probleme grave de sănătate care provin de la un job pe care-l urăști) - Divers MediaDivers Media 29.01.2019 at 16:07

  […] să le vegheze înainte ca o săptămână proastă la serviciu să  se transformă într-un stres cronic, care vă distruge sănătatea. Astăzi 1/3 din populație lucrează la un oficiu, jumătate […]

 • 7 probleme grave de sănătate care provin de la un job pe care-l urăști * - Divers MediaDivers Media 29.01.2019 at 16:12

  […] să le vegheze înainte ca o săptămână proastă la serviciu să  se transformă într-un stres cronic, care vă distruge sănătatea. Astăzi 1/3 din populație lucrează la un oficiu, jumătate […]

 • 7 probleme grave de sănătate provocate de un job pe care-l urăști * - Divers MediaDivers Media 29.01.2019 at 16:33

  […] să le vegheze înainte ca o săptămână proastă la serviciu să  se transformă într-un stres cronic, care vă distruge sănătatea. Astăzi 1/3 din populație lucrează la un oficiu, jumătate […]