10 acțiuni pe care am început să le fac la 44

Am scris un articol, demult. El era despre ”ce am încetat să fac la 40 de ani” și el a avut succes răsunător în mediul online, așa că am decis să repet experiența. Să vedem ce s-a schimbat.

1. În primul rând, obiceiul de a trăi de la”Da”, nu de la „Nu”: să vorbim despre ceea ce vreau, și nu despre ceea ce nu aș vrea. Am început să le ofer altora reacție pozitivă și un feedback adecvat – ceea ce este bun, ce mi-a plăcut, ce am memorat și nu ce nu mi-a plăcut și cât de numulțumită sunt.

2.Am învățat să-mi exteriorizez emoțiile fără rușine. Dacă vreau să îmbrățișez pe cineva, o fac! Dacă vreau să plâng, o fac nu contează unde sunt. Dacă nu-mi place, spun! Nu accept compromisuri și jumătăți de măsură.

femei, relații

3.Am învățat să fiu calmă, atunci când o relație este la final. Nu mai este o tragedie, adio drame! Nu mai este o catastrofă, oamenii vin și pleacă din viața mea, este un proces normal. La 40 de ani, în ziua anivărsării mele am invitat toți prietenii și am dat o petrecere pe cinste, m-am simțit ca la balul de absolvire.

Dar au trecut 4 ani și toți s-au evaporat, prietenii de odinioară au dispărut. Alții au rămas mai departe alături de mine în drumul vieții mele. Am mai suferit 2 mari șocuri, adevărate: o pierdere, moartea și pierderea căsniciei. Mi s-a schimbat viața la 360 de grade. Da, tot ce am construit o viață întreagă s-a dus pe apa sâmbetei. Și, da- moartea e mai strașnică, decât un divorț.

4.Am început să-mi apreciez timpul meu personal. Nu mai vreau să-l irosesc pe nimucuri. La 20 de ani ai impresia că toată viața e înainte, iar la 44 înțelegi că a mai rămas puțin. Dăruiți-vă cu generozitate celor apropiați și vouă înșivă, cât aveți energie. Trenul vieții se grăbește tot mai repede. Și nu mai aveți nevoie de tot și de toți.

5.Am învățat să fiu selectivă.  Aleg ce am, cât de mult să mă odihnesc, cum să lucrez, cât de mulți bani să investesc pentru „dorința” mea. Gata, s-a zis cu sacrificiile de altădată, acum trăiesc pentru mine.

femei, relații

6.Am început să văd în oameni doar cei frumos, mă uit numai din acest unghi. Dezavantajele pot fi găsite la fiecare. Avantaje – mai dificil. Mai ales într-o relație. În tinerețe, ne așteptăm adesea la un fel de idealitate de la oameni și suntem foarte critici la gafe minime. Cu vârsta, îți dai seama cât de greu e să fii normal – să nu te rănești, afli că poți fi obosit, bolnav, etc.

7.Înconjurați-vă cu oameni pozitivi. Fără extreme. Viața nu este întotdeauna veselă, dar există oameni care au un fundal general de viață gri-negativ, chiar dacă sunt eveniment pozitive, totuși, ei vor face mega drame, mega-probleme sau mega-scandaluri. Negativistii sunt periculoși.

8. Ora de tăcere și odihnă. În orice moment și în orice zi, când mă simt obosită, opresc sunetul tuturor gadget-urilor și merg în parc. Sau o ceașcă de cafea într-un local preferat.

9.Conștientizez puterea mea. Eram timidă, credeam că nu sunt suficient de bună. Puterea era oentru bărbați, iar eu mă mulțumeam cu firicele de rușine. Femeile nu trebuie să știe, să tremure, să plângă și să se teamă. Da, e firec să nu știi totul, cere ajutor! Acum știu că puterea este resursa mea și sunt foarte recunoscătoare pentru ceea ce am.

10.Prințesa a murit în mine. Sau nu s-a născut niciodată. Îmi place să mă delectez cu mâncare delicioasă, să servesc un pahar de șampanie și să merg pe stradă fără machiaj.

M-am renăscut a doua oară.

Elena Șpundra     

You Might Also Like