14 citate ”neobișnuite” despre profesori care te vor marca

Nimic nu poate servi mai bine la aprecierea unui om ca faptele sale. Există, însă, domenii în care și principiile pe care le urmează sunt la fel de elocvente. Cuvântul adesea are aceeași forta ca și fapta: biciuind sau mângâind, el contribuie direct la făurirea personalitații. (A.Silvestru).

Un profesor veritabil, pe lângă „materia educațională” trebuie să se implice zilnic în procesul de învatamânt, în viața școlii unde activează, în destinele copiilor, să mediteze mult asupra fenomenului în cauză. Un cadru didactic profesionist este o călăuza sigură a elevului către succes.

Iată câteva aforisme, care vorbesc de la sine despre calitățile pe care trebuie să le posede un profesor veritabil!

1.Școala trebuie să făurească nu oameni mari, ci oameni buni. Un plugar care iubește animalele este un produs al școlii mult mai valoros decât un general care urăște oamenii.

2.Prima limbă pe care trebuie s-o învețe un educator e limba copilului.

3.Numai cine n-a lucrat în scoala crede că sufletul copilului e făurit din aluat. Dumnezeu, însa, demult a înlocuit aluatul cu granit.

4.Un caracter greu se formează ușor. Poți să-l disciplinezi doar pe copilul care are și părinți disciplinați.

5.Ramân uimit de cinismul cu care unii profesori le explică elevilor cât de actuale sunt cunoștințele depășite de timp.

6.Menirea profesorilor – a-i învata pe copii să învete fără profesori.

7.Un dascăl trebuie să dea înzecit mai mult decât primeste.

8.Închisoarea e o „școala” doar pentru cei care vor să învete. Școala e o „închisoare” doar pentru cei care nu vor să învețe.

9.Copiii traumați cu note negative, când ajung adulți, visează că vin la școală cu temele nefăcute.

10.A te bucura de clipa în care un copil îi oferă altuia o bomboană sau o jucarie înseamnă a stimula în acel copil dorința de a face bine. A te preface că nu observi când strivește o furnică sau când îl îmbrâncește cu brutalitate pe un alt copil înseamna a lăsa să prindă rădăcini în el cruzimea și agresivitatea. 

11.Școala trebuie să-l învețe pe copil nu să faca totul, ci să fie încrezut că poate face totul.

12.Marii educatori au stofă de sfinți – o stofă care nu se vinde nicăieri. Te naști cu ea!

13.O scoală doar nu e rodul unui singur om. Reusești numai împreună cu alți oameni valoroși, profesorii trebuie să colaboreze, să lucreze împreună. E singura garanție a succesului, a performanței.

14.O muncă grea, stresantă și obositoare, dar, în același timp – o muncă nobilă, cu foarte multe bucurii și satisfacții.

Tu ce amintirii ai despre școală și profesorii, cum este în viziunea ta un profesor ideal?

You Might Also Like