3 lucruri pe care le poți face chiar acum pentru a nu pierde memoria

Îmbătrânirea poate fi înfricoșătoare, mai ales atunci când vine vorba de apariția demenței. Mai mult de 50 de milioane de persoane din întreaga lume au această afecțiune și, pe măsură ce această cifră continuă să crească, probabilitatea dezvoltării demenței este mai mare. 

Pierderea memoriei, îndeplinirea sarcinilor cu dificultate, etc iată primele simptome. Ce ar fi facă ar exista lucruri pe care le puteți face chiar acum pentru a vă susține sănătatea creierului și a reduce riscul de dezvoltare a demenței și altor boli cerebrale mai târziu în viață?

Cercetările în acest domeniu sunt încă puțin concludente, însă experții spun că este posibil să se acorde o atenție deosebită anumitor componente specifice. Iată principalele metode care vă oferă mai mult control asupra sănătății creierului dumneavoastră în viitor:

1.Activitatea fizică

Activitatea fizică nu este benefică doar pentru corp, ci și pentru minte. În afară de susținerea sănătății inimii și a vaselor de sânge, se crede că exercițiile fizice pot crește nașterea de noi neuroni și conexiuni sinaptice în creier, în special în hipocampus. Hipocampul este important deoarece este zona centrală a creierului responsabilă pentru învățare și memorie și una dintre primele părți ale creierului care urmează să fie deteriorată în cazurile de Alzheimer și alte forme de demență. Este recomandat înotul, plimbările lungi și sala de forță.

2.Păstrează creierul ocupat mereu

cum să nu pierdem memoria, fii mereu ocupat

Doriți să vă păstrați creierul ocupat și activ pe măsură ce îmbătrâniți? Principalul mod în care puteți realiza acest lucru este menținerea conexiunilor sociale și implicarea în activități intelectuale, ambele ajutând la formarea de noi conexiuni în zonele relevante ale creierului.

Important este să vă mențineți relațiile interumane, deoarece cercetările arată că izolarea socială este un factor de risc pentru demență. ”Îi sfătuiesc pe pacienții mei să se angajeze în activități cu care sunt conectați emoțional, cum ar fi grădinăritul, etc”, spune Mark Albers, profesor asistent de neurologie la Institutul MassGeneral.

3.O dietă sănătoasă

Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, dar merită să subliniem din nou și din nou. Cea mai recomandată este dieta mediteraneană, care conține alimente cum ar fi peștele, fructele proaspete și legume, cereale integrale, ulei de măsline, nuci și alte tipuri de grăsimi sănătoase.

Oamenii ar trebui să se gândească la sănătatea cognitivă și îmbătrânire în același mod în care o fac pentru sănătatea cardiovasculară. Demența nu este întotdeauna o consecință inevitabilă a îmbătrânirii.

Aveți grijă de sănătatea voastră și a celor din jur!

You Might Also Like