4 tehnici eficiente pentru a lua decizii mai bune și mai rapid

Decizia determină rezultatul. De cele mai multe ori, suntem ghidați de dezicii pripite. Fie avem frică, fie nu ne place să ne gândim amănunțit, fie punem mereu lucrurile importante pe ultimul plan.

Noi am cerut sfatul specialiștilor în domeniul ”deciziilor” și uite ce am descoperit.

Daniel Kahneman și Amos Tversky sunt psihologi și ei au explicat amănunțit ce îi împinge pe oameni atunci când trebuie să ia o decizie. Mai mult, ei ne ajută să înțelegem procesul și să învățăm corect să răspundem factorilor externi.

acționează acum

1.Nu confunda complexitatea cu urgența

Dacă este o situație urgentă, atunci în firea omului este fie să se grăbească, fie să se blocheze. O abordare rațională ar fi să împarți ”chestiunea” în pași mai mici, pe care să îi poți face treptat. Nu te pripi în a lua decizia, analizează ”pro” și ”contra”, acordă timp suficient pentru a reflecta. Cel mai important este să nu intri în panică, oricât de gravă ar fi problema ce necesită rezolvată.

Cea mai mare greșeală a oamenilor este că ei nu se gândesc niciodată la consecințe. Sau dacă o fac în limite restrânse de 2-3 zile, dar consecințele adevărate se ivesc în termen lung. Un alt ”dușman” al luării unei decizii este o părere externă. Incredibil, cât de ușor poste fi influențat omul. Este suficientă o privire din exterior și gata se spulberă totul. Factorii de decizie pot spori, de asemenea, propria judecată.

Dar nu exagerați în asumarea de sfaturi. Prea multe scenarii, sfaturi și păreri vă pot îndepărta de la decizia dumnevoastră personală. Nivelul de încredere în propria persoană scade și regretul ulterior va apărea inevitabil, susține Daniel Kahneman.

Suntem atrași de opțiunea cea mai ușoară, dar fiți atenți la capcană- nu întotdeauna ce este ușor înseamnă o decizie corectă. Nu vă fie frică de greutăți, ele pota duce rezultatul scontat.

2.Fii mereu focusat

Schema este simplă: Observare+orientare+decizie+acțiune. Această strategie este folosită pentru forțele aeriene și pentru operațiunile militare, unde fiece pas conează. Fiece manevră contează, iar orientarea este obligatorie. Așa funcționează lucrurile și în cazul când trebuie să iei o decizie!

3.Gândește-te pentru 10 ani înainte

Fiecare decizie în parte, poate afecta întreg lanțul. Dacă te gândești pentru 10 ani înainte, atunci știi despre ce vorbesc. 3 întrebări fundamentale:

1)cum o să mă simt peste 10 minute?

2)cum o să mă simt peste 10 luni?

3)cum o să mă simt peste 10 ani?

Mulți dintre noi sunt obișnuiți să reacționăm cât mai repede posibil în majoritatea situațiilor, dar este foarte important să luați în considerare consecințele pe termen lung. Aceste întrebări te vor ajuta să eviți, poate, multe greșeli.

4.Creează un sistem personal pentru a lua decizii

”Nu controlam întotdeauna rezultatele, dar controlăm procesul”, spune Amy Summerville, profesor de psihologie la Universitatea din Miami. Uneori nu avem timp suficient pentru a examina în detaliu diferitele scenarii și opțiuni. Pompierii, medicii, fotbaliștii și boxerii ar trebui să poată lua decizii rapide. Ei nu au mult timp la dispoziție. Iată de ce este bine să ai un sistem personal.
1.Construiește un model, iar în timp viteza și calitatea de a rezolva sarcini complicate va crește.

2.Regula celor 2 minute. Fii gata să acțiunezi în 2 minute, dacă tărăgănezi s-ar putea să întârzii.

Dacă a fost util acest articol, te rog să distribui prietenilor!

You Might Also Like

  • 3 secrete care te ajută să-ți planifici săptămâna de lucru eficient, încât să le reușești pe toateDivers Media 17.02.2019 at 20:54

    […] stres ce se acumulează pe parcurs, deoarece știi exact ce să faci, unde să mergi, cu cine, etc. Nu exagera cu timpul, nu știi niciodată ce se poate petrece, adaugă 15-20 minute extra pentru fiecare […]