8 jocuri de modă veche mai eficiente în dezvoltarea copiilor decât cele mai avansate tehnologii

Când ne gândim la puterea creierului, avem tendința să ne gândim la inteligență și la cunoaștere. Dar ceea ce stabilește într-adevăr gradul de inteligență a unui copil sunt abilitățile de viață – chiar dacă este fericit – există un set de abilități pe care psihologii îl numesc creierul executiv.

Funcția executivă se împarte în patru competențe generale: Atenția și concenția; Impulsul și controlul —capacitatea de a nu întotdeauna să facă sau să spună primul lucru care vine în minte; Memoria de lucru- capacitatea de a ține minte și de a folosi mai multe gânduri din mintea copilului; Planificarea. Copilul fiind capabil să planifice și să realizeze o serie de acțiuni pentru a atinge un obiectiv sau pentru a rezolva o problemă și pentru a ajusta aceste planuri dacă se schimbă situația.

Adele Diamond, profesor de neurologie cognitiva de dezvoltare la Universitatea British Columbia susține că: ”Diferite studii au aratat că abilitațile funcției executive sunt mai importante pentru pregătirea școlară decât IQ-ul copilului sau capacitate de lectură și abilitățile matematice”.

Cercetarea a constatat că copii de patru ani care au putut să aștepte 15 sau 20 de minute înainte de a mânca la restaurant sau acasă (control impulsuri) au fost mai bine pregătite de școală, chiar la 12-14 ani, decât copiii care nu au putut aștepta cele câteva minute. Nu numai că au avut mai puține probleme de comportament, dar s-au expus mai voluntar, mai liber, au fost mai încrezuți. Cu alte cuvinte, funcția executivă nu învață doar copii pentru școală, ci pentru viață.

Diamond a studiat aspecte ale funcției executive preșcolare de mulți ani. O activitate pe care o folosește pentru a evalua modul de control al impulsurilor se numește ”Activitatea Zi / Noapte”. Copiilor li se prezintă o serie aleatoare de carduri care prezintă fie un soare, fie o lună, fie și stele. Li se indică să spună ”zi” când văd o lună și stele și ”noapte” când văd soarele – evident, opusul adevărului. Acest lucru le cere să-și inhibe înclinația naturală de a da răspunsul corect. Ceea ce este cu adevărat interesant în ceea ce privește funcția executivă este faptul că este mult mai influențată de îngrijire, experiență și interacțiune decât inteligența.

Este greu să schimbi IQ-ul, spune Diamond, dar este posibil să influențăm capacitatea unui copil de a se concentra, de a-și exercita efortul asupra unei sarcini de învățare sau de a relaționa o idee cu alta.

Funcția executivă nu ar trebui să fie confundată cu ascultarea, spune Stuart Shanker, profesor de psihologie și filozofie la Universitatea York și unul dintre cei mai importanți experți ai Canadei în dezvoltarea creierului timpuriu .

Sprijinirea dezvoltării funcției executive nu înseamnă să faci copiii să se conformeze, astfel încât aceștia să stea liniștiți și să asculte. Mai degrabă, este vorba despre a ajuta copiii să învețe să rezolve problemele sau să-și atingă obiectivele singuri. Magia crezului Dezvoltarea abilităților necesare copiilor este surprinzător de simplă.

Ceea ce ajută cel mai mult sunt jocurile de modă veche, de joasă implicație tehnologică. Jocurile care implică imaginația, jocul de-a ascunselea, dramaturgia, jocul de roluri, construirea unui foc de tabără, etc. În timpul jocului dramatic, copiii trebuie să își păstreze rolul și rolul altora în minte.

Povestirea/ Poveștile. Este nevoie de multă concentrare pentru copii o perioadă lungă de timp. După cum explică Diamond, ascultare unei povești promovează o altă arie de dezvoltare a creierului decât ceea ce fac copiii de la citirea unei cărți de ilustrații. Ascultând o poveste ”ei folosesc memoria lor de lucru pentru a urmări personajele și ceea ce sa întâmplat până acum, și relaționează asta cu informații noi pe măsură ce povestea progresează” Alte activități extraordinare sunt gătitul și jocurile în contact direct cu apa sau ploaia, cu animăluțe și flori. 

You Might Also Like