Codul de viață al lui Zinoviev este un adevărat proiect pentru ”a fi ”

Zinoviev a fost un adevărat guru al epocii sovietice. El a fost unul dintre cele mai puternice personalități din URSS după moartea lui Lenin din 1924. A scris cărți ce au devenit celebre: ”Viitorul radiant”, ”Evanghelie pentru Ivan”, ”Homo sovieticus”, etc. Codul lui de viață poate fi considerat un adevărat proiect pentru a fi în societatea noastră contemporană, bântuită de ideologii, crize, etc.

1.Aspirația către plăcere este o maladie tipică a societății. Dacă reziști la această tentație, și vei înțelege că cea mai mare desfătare înseamnă a trăi, atunci poți fi fericit. Pentru asta însă sunt necesare simplitatea, seninătatea, moderația și sănătatea morală, calitățile cele mai comune, care sunt rarisme astăzi.

2.Resping aspirația către bunăstarea materială, dar nu o refuz categoric. Societatea noastră abundă în foarte multe seducții, dar, în același timp, ea oferă posibilitatea de a te mulțumi cu puțin și de a avea totul fără a poseda nimic.

3.Dezvoltă viața ta spirituală. Este adevărat că omul aspiră la fericire, dar fericirea fără limite, lipsită de controlul permanent al sinelui nu există. Fericirea nu poate exista numai ca răsplată a moderației și ca rezultat al controlului asupra ta. Satisfacția se naște din victoria asupra circumstanțelor, iar fericirea este o victorie asupra propriului tău eu.

4.Fiecare ființă are un statut suveran, indiferent de vârstă și situația lui materială ori socială, de sex ori de nivelul său de educație. Atitudinea față de oameni nu depinde nici de rangul, nici de bogăția, nici de faima lor, nici de modul în care te-ar putea ajuta. Ceea ce interesează este anvergura sufletească și personalitatea. Din aceste motive trebuie adoptate alte principii de viață.

Iată câteva dintre ele:

”Păstrează-ți demnitatea, fii independent, respectă-i pe ceilalți și nu le băga prea mult în seamă slăbiciunile lor. Nu te înjosi, nu face compromisuri, nu privi pe nimeni de sus, spune-i geniului geniu, eroului erou, omului om. Nu lăuda pe nimeni degeaba.”

Promite numai dacă ești sigur că vei ține promisiunea; discută, dar nu comenta; nu forța pe nimeni, deoarece a constrânge nu reprezintă o trăsătură a voinței; nu acționa niciodată în numele altora; nu conta niciodată pe aprecierea obiectivă a faptelor tale; muncește mereu, fii un bun profesionist, încearcă să te ridici la înălțimea culturii în care trăiești; evită boală, iar dacă te-ai înbolnăvit, caută numaidecât vindecarea; excesul e tot atât de dăunător cât și lipsa;  trăiește fiecare zi precum ar fi ultima!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply