Învață cum să transformi durerea și suferința în înțelepciune

Sunt oameni de la care înveți ușor și cu plăcere. Dar fiecare dintre noi am trecut și prin experiențe mai puțin plăcute, am primit sfaturi neadecvante, care ne-au rănit sau ne-au trezit resentimente.

Cine te-a învățat că lumea nu este obligată să răspundă așteptărilor tale, cel mai probabil nu a fost satisfăcut de propria viață. Cu cât mai devreme se întâmplă asta, cu atât este mai dificil, nu pentru el, ci pentru tine.

cum ne transformăm durerea și suferința în putere

Cine te-a trezit dintr-un somn profund, probabil a făcut-o brusc. Într-o manieră absolut diferită, decât o făcea mama ta. Sau poate și vocea era diferită, iar dacă mai auzi o voce calmă, ar trebuie să fii șocat. Pierderea naivității merită foarte mult dacă ai de trăit o viață.

Cel care ți-a arătat că alții nu sunt ca tine, cel mai probabil a rămas neînțeles. Cel care ți-a lărgit orizonturile nu se integra în imaginea lumii.

Cine te-a învățat cum să depășești durerea singur, cel mai probabil nu ți-a lăsat șansa să vorbești.

Nici măcar nu mai știi ce este mai bine, să suferi pentru cei morți sau să fii alături de cei vii, lovindu-te de peretele indiferenței. Să strigi, fără a primi răspuns, de parcă ai striga în vid. Să privești chiar în față omul și să întâlnești absența privirii.

Cine te-a învățat să ierți sincer, cel mai probabil nu și-a cerut iertarea niciodată. Sau poate nu a înțeles pentru ce își cere iertare. Cine te-a învățat că nu este bine să spui minciuni, te-a mințit și nu o dată.

Cine te-a învățat să fii răbdător, cel mai probabil era foarte nerăbdător. Sau poate chiar, insuportabil. Cel care te-a învățat să acționezi ghidat de conștiință, nu a făcut-o. Și diferența este mare.

Cine te-a inițiat în tainele compasiunii, probabil a avut mare nevoie de ea. Sau, poate nu l-a ajutat nimic altceva, decât compasiunea.

Cine ți-a accentuat punctele tale slabe, probabil te-a făcut să suferi. Cine te-a învățat să te protejezi, poate te-a lovit primul. Cine te-a învățat  să lovești, a fost puternic.

Cine te-a învățat cum să răspunzi la întrebări, cel mai probabil a lăsat multe întrebări fără răspuns.

Cel care a devenit oglinda defectelor tale, posibil să nu-l îndrăgești.

Este aproape inutil să întrebi:  DE CE?, pentru că orice alt ”de ce” poate părea insuficient de convingător, pentru că tu nu știi profunzimea altora.

Este greu să simți, să recunoști și să exprimi cu voce tare recunoștința, care s-a născut din imposibil. Este dificil la început, dar mai apoi devine mai ușor. Nu este nevoie să cauți profesori cruzi. Ei vor apărea când vei avea cu adevărat nevoie. Tot ce poți face este să treci prin peretele gol din interiorul tău, să ieși prin cealaltă parte și să transformați durerea în forță.

Fiecare dintre noi are demonii săi interiori și fiecare supraviețuiește cu ei cum poate. Iar pentru cel pe care-l înveți, fără a trece prin experiența lui, vei fi un învățător dur.

You Might Also Like