(Problemele micilor genii) Află de ce psihiatrii interzic învățarea poeziilor

”Fiul meu are 1,7 luni. Am citit multe cărți despre educarea copiilor. Autorii unor lucrări afirmă că cei mici ar putea scrie poezii chiar și de la doi ani, ca să nu mai amintim de vorbit și de citit. Am auzit și afirmații negative despre încărcătura informativă excesivă a psihicului slab al copiilor. Sunt foarte derutată: pe cine ar trebui să cred și ce este, cu adevărat, util pentru copilul meu?” 

copilărie, dezvoltarea timpurie pro și contra

Acest mesaj al unei mame îngrijorate, a primit răspuns de la un psihoterapeut.

Despre moda intelectualului

Dezvoltarea timpurie a copiilor, în conformitate cu diferite metode, nu este altceva decât o nouă modă. Astăzi nu auzim decât ”secolul informației”. Acest argument duce în eroare mulți părinți. Mamele hotărăsc ca odraslele să primească informații încă din fașă. Prin acestea, ele cred că copii vor fi mai fericiți, vor avea o carieră mai bună, mai mult succes. Această idee este din start greșită. Viața demonstrează că lucrurile sunt interconectate.

De ce atunci mamele țin cu tot dinadinsul să dezvolte intelectual copii? Copii sunt supraîncărcați cu informații absolut lipsite de sens și de importanță pentru ei. Poate și informațiile sunt bune, dar ei nu pot opera cu ele. Poate un copil și știe câteva cuvinte în limba engleză, dar asta nu înseamnă că el vorbește limba engleză fluent.

Din păcate, astăzi învățarea copilului nu este decât o metodă de a demonstra cunoscuților capacitățile sale neobișnuite. Când i se cere unui copil de 3-4 ani să recite insistent o poezie, acesta înțelege că răspunde apelului nu pentru că aceasta îl interesează pe el, ci pentru a-i face să se mire pe cei care ascultă. Și astfel, cititul sau recitatul devine o activitate pe care copilul o va urâ. Cum vrei ca un copil, viitor adult să îndrăgească lectura, să se concentreze la școală?

Nu confundați dezvoltarea cu învățarea. Până la 3 ani de viață copilului îi apar capacitățile fundamentale: curiozitatea, încrederea în sine și în ceilalți, insistența, imaginația, creativitatea. Nu îndopați copilul cu litere, cifre, uitați de poeziile recitate pentru a vă lăuda tot pe voi. Apreciați inițiativa copilului, ce îl pasionează pe el, interesul pentru mediul înconjurător. Cea mai importantă este experiența senzorială, el trebuie să alerge, să atingă totul, să demonteze, să guste, să fie fericit!

copilărie fericită

Chiar dacă un copil de 3-4 ani spune niște versuri, doar asta nu înseamnă că el înțelege sensul lor, sau că percepe conceptul general. Copilul nu este papagal, învățaț-i să gândească! Descoperiți lumea împreună și mirați-vă împreună cu el. Copilul va fi pasionat de litere și cifre abia la vârsta de 6-7 ani, în mod absolut natural și autentic dezvoltării lui.

Psihiatru, prof. dr. Dmitri Avdeev

You Might Also Like