Viziunea înțelepților din Tibet despre educația copiilor

Înțelepții din Tibet sunt arhicunoscuți în întreaga lume pentru abilitățile extraordinare de a se adapta la cele mai dificile condiții și pentru gândirea lor neordinară. Dar care este opinia lor referitoare la educația copiilor? Cum să creștem un copil inteligent, liber, fericit, în același timp, un adult responsabil, respectuos și curajos?

Iată care sunt principiile fundamentale ale acestui popor înțelept:

1.Cea mai importantă regulă este- lipsa umilinței și a pedepsei/ violenței fizice. Copii sunt bătuți, numai pentru că sunt slabi și nu pot răspunde.

educația în tibet

Trebuie să conștientizați că un copil se dezvoltă în mai multe cicluri/ perioade. 

1.În prima perioadă de la naștere- până la 5 ani copilul trebuie tratat ”ca un rege”.

Este imposibil să interzicem orice, dar putem distrage atenția. Dacă copilul face ceva periculos, atunci faceți o față înfricoșată și o exclamație înspăimântată. Un copil înțelege perfect acest limbaj. În această periadă a vieții, copii își dezvoltă inginiozitatea, curioazitatea, interesul pentru viață. Copilul încă nu are dezvoltată logica. De exemplu, el a stricat un vas scump, el nu înțelege că costă bani, etc. Dar poți să-l asociezi cu jucăria lui preferată și să-l înveți să fie mai atent.

3.A doua perioadă: de la 5- 10 ani, copilul trebuie tratat ”ca un sclav”.

cultura li educația în tibet

Este perioada când copilul trebuie să aibă foarte multe activități, sarcini pe care să le realizeze. Poate fi pedepsit, dacă nu a reușit, numai nu fizic. Este perioada când inteligența se dezvoltă în mod activ, când se dezvoltă creierul rațional. Copilul trebuie să cunoască reacțiile oamenilor la faptele lui, să fie motivat să creeze impresii plăcute și pozitive. Nu vă fie frică să încărcați copii cu cunoștințe, ei au capacități nebănuite de nimeni.

4.A treia perioadă: de la 10- 15 ani, copilul trebuie tratat ”de la egal la egal”.

Este cea mai importantă perioadă, deoarece se formează caracterul și este important ca copilul să se simtă personalitate, să fie respectat, să fie apreciat. Furnizați-i încredere, independență, impuneți-vă puterea și părerea ”în mănuși de catifea”. Nu îi încălcați limitele, fiți amabili, respectați-le spațiul personal și timpul intim. Nu le interziceți nimic în mod direct.

5.După 15 ani…tratați-i cu mândrie și respect.

educația copiilor în tibet

E prea târziu să-i mai înveți ceva, decât prin puterea exemplului tău. Dacă întreci această limită riști să fii ignorat de copii, să te mintă sau să nu te respecte. Mândrește-te cu copilul tău, indiferent ce cale a ales.

Ce consecințe pot provoca nerespectarea acestor reguli?

Dacă îi suprimați unui copil mai mic de 5 ani orice dorință năstrușnică, îi suprimați pentru totdeauna dorința de viață, inteligența, creativitatea și interesul. Iar dacă după 5 ani, îl lăsa-ți la voia întâmplări, nu va fi capabil să construiască de sine stătător nimic, se va teme de responsabilitate și efort intelectual. Iar dacă, după 10 ani îl tratezi ca pe un copil mic, va crește un copil foarte indecis, fără părere personală, fără mulți prieteni și nefericit. Iar dacă, după 15 ani nu respecți copilul, el nu va ierta asta niciodată și va pleca cu prima ocazie.

You Might Also Like

  • Sfatul psihologului: cum să vindeci copilul de frică -Divers Media 23.03.2019 at 13:08

    […] în sine şi mai multă anxietate. Îi poţi veni în ajutor copilului tău în sensul creşterii respectului de sine dacă îl poţi ajuta să descopere un lucru la care este foarte priceput, indiferent dacă este […]